Зеленчуковите сокове - безценен източник на здраве!

Зеленчуковите сокове - безценен източник на здраве!

Сок от различни зеленчуци - това е не само ободряваща напитка, а и начин да укрепим своя организъм. Сокът от моркови е сред най-ценните и богат на витамини сокове. Той притежава изключителни качества.

Съдържа много важни за организма минерали и микроелементи - калций, мед, фосфор, желязо и витамините А, В, В1, В2, D, E, PP, K и др. Тази напитка повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекции, понижава холестерола в кръвта, предотвратява развитието на някои видове рак, подобрява зрението, укрепва имунната система, подобрява работата на бъбреците, черния дроб и сърцето.

Много добре се възприема от организма комбинацията между сок от моркови и сок от спанак. При нарушено храносмилане, анемии, жлъчни и очни заболявания се препоръчва коктейл от 300 г сок от моркови, 200 г сок от зеле, 100 г сок от червено цвекло, сок от една връзка копър. Сокът се изпива на два пъти два часа след обедното хранене.

Друг зеленчуков сок, който не е за пренебрегване, е сок от целина. Целината съдържа етерично масло, слузни вещества, витамин С, магнезий, желязо, органичен натрий и др. Прясно изцеден сок е перфектно диуретично средство при болни бъбреци. Също така подобрява храносмилателната дейност, възбужда апетита. Полезен е при ревматични заболявания, възпаление на бронхите, дерматити и неврози.

Тук трябва да споменем и сокът от цвекло. Цвеклото е богато на целулоза, ябълчна киселина, йод, магнезий и др. Този полезен сок трябва да се приема с повишено внимание. Една чаша от него може да предизвика очистителна реакция, съпроводена с гадене и повръщане.

Зеленчуковите сокове - безценен източник на здраве!

За това е препоръчително една чаша да се взема на два приема. Хубаво е да се смесва със сок от моркови, като количеството на сока от цвекло да се увеличава постепенно при всеки прием. Тази комбинация от зеленчуци доставят на организма фосфор, сяра, калий, витамин А. Равни количества сок от цвекло, моркови и ряпа укрепва организма и предотвратява развитието на атеросклероза.

На последно място, но не и по значение е доматеният сок. Доматът е богат на витамини и минерали - магнезий, желязо, калций, витамини В1, В2, С и бета каротин.

Доматеният сок е изключително полезен за хора с нарушена обмяна на веществата, със стомашно-чревни и сърдечни заболявания. Успешно влиза в менюто при диетите за отслабване в комбинация със сок от ябълки и лимони. Сварен доматеният сок придобива антиоксидантни свойства.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати