Ето кой е виновникът за неистовото ти желание за сладко!

Сладки неща

Неистовото желание за сладко може да бъде измамно! Шоколадът и различните сладкиши са сред основните ни сладки изкушения. Но тази нужда може да се прояви, когато има ниско съдържание на хром в организма. Той се съдържа предимно в скаридите, гъбите, броколи, в корите на ябълката и маята.

Хромът действа върху засилването на секрецията на инсулин в човешкото тяло. Инсулинът е ензим, който разгражда захарта в организма. Хромът потиска влечението към сладките изкушения и понижава кръвната захар.

Той е полезен както за диабетици, така и за диети за отслабване.

Неговият механизъм на действие е много прост. Когато организмът поеме сложни въглехидрати, те се разграждат до прости или така наречената глюкоза.

Глюкозата се всмуква в кръвта и повишава нивото на захарта, а това, от своя страна, отключва секретирането на инсулин от панкреаса и това води до понижаване на кръвната захар.

Хромът усилва действието на инсулина в този случай и така с по-малко количество на ензима се регулира кръвната захар. В този случай по-рядка може да се получи обратното състояние – хипогликемия. Ако отделеният инсулин е бел в повече от необходимото, то организмът може да продължи да изпитва нужда от набавянето на сладко и човек може да погълне огромни количества.

Сладко

Но благодарение на хрома този ефект се намалява. Ако има недостиг на хром в организма, има и проблем с нервите. Следователно хромът е полезен и за хора, подложени на стрес.

Регулирайки кръвната захар, се намалява рискът и от редица други заболявания. Сред тях са атеросклерозата, затлъстяването, появата на сърдечно-съдови проблеми.

Хромът е особено полезен както при кърмачки, така и при възрастните хора. Затова не забравяйте да похапвате ябълките с корите!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати