Отровните гъби: Петниста мухоморка

Петниста мухоморка
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Един от членовете на голямото семейство на отровните гъби мухоморка е Петнистата мухоморка или още наричана Пантерка.

Може да я видите от края на пролетта до oктомври месец. Разпространена е главно в широколистни и смесени гори и изключително рядко в иглолистни такива.

Докато е млада гъбата, шапката й е полукълбовидна, а на по-късен етап става плоска, а кожицата й е ръждиво сиво маслена на цвят.

Вътрешността на гъбата е бяла и цветът не се променя дори след разчупване.

Още нещо, което ще забележите по Петнистата мухоморка са гъсто разположените широки и бели пластини, които трудно се отделят от плодовото месо. Ако се вгледате по-отблизо ще видите и безцветни спори и бял споров прашец.

Пънчето на този вид Мухоморка достига височина до около 15 см. Формата му е цилиндрична, а цвета лъскаво бял. При младите гъби вътрешността на пънчето е плътна, но при по-застарелите представители на този вид ще забележите, че то става кухо и леко. В началото си е по-дебело и има успоредно разположени пръстеновидни образувания.

Петниста мухоморка

Петнистата мухоморка не се отличава с особен вкус или мирис. Голяма част от хората са запознати, виждали са или поне са чували за Червената мухоморка, така че вероятността да я консумират е минимална.

Ако обаче сте решили сами да събирате гъби, трябва да сте изключително внимателни, защото Петнистата мухоморка може да ви подведе с вида си и да я помислите за ядливата Бисерна гъба.

Именно това е и главната причина отравянията с Пантерка да са толкова многобройни, а същевременно и изключително неприятни, наподобяващи силно алкохолно натравяне.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати