Закуска за шампиони: Най-консумираните каши в света

Закуска за шампиони: Най-консумираните каши в света

Овесена каша

Когато става въпрос за зърнена каша, не съществуват граници. Почти всяка държава има своя собствена версия на тази закуска и популярността ѝ расте с всеки изминал ден. След като дълго време е считана за закуската на селяни и работещи хора, овесената каша сега е избор на почти всяко семейство, което обича здравния начин на живот и домашно приготвения комфорт.

Като крайъгълен камък на кухните по света овесената каша върви с много имена и е направена с разнообразие от съставки - от овес, ечемик и пшеница, до киноа, бобови растения, елда, царевица и ориз. Всички тези зърнени култури се варят в гореща течност да кремообразна каша и се гарнират с мляко, мед, риба, сирене, зеленчуци и билки или според вкуса и предпочитанията.

Въпреки различията всички каши изглежда, че споделят няколко общи черти: кашите са питателна, здравословна, пълна с витамини храна и са най-лесното нещо, с което да заситите глада.

Ето и някои от най-консумираните каши по света:

Упма

Упма

Любимата закуска в южната част на Индия и Шри Ланка е Упма каша, направена от сух печен грис, традиционно задушен в стопено масло с препечени синапени семена, подправено с къри, куркума и пържен лук. Може в готов вид да се смеси с картофи, домати, грах и препечени ядки. В днешно време Упма служи не само за закуска, но и като основно ястие, консумирано за обяд или вечеря.

Оризова каша

Kayu

Готвачи в цяла Азия, включително в Китай, Корея, Тайланд, Виетнам и Малайзия, са известни с любимата им каша, направена от ориз, който е бавно сварен до кремаво съвършенство и се сервира с различни вкусни съставки. Тази каша за тях е еквивалент на пилешка супа в западните култури, която се хапва при здравословно неразположение. Кашата върви с няколко имена и вариации на рецепти, в зависимост от това къде и кой я е направил. В Китай например е известна като jook. Оризовата каша може да се вари, смесена с джинджифил, свинско месо, скариди, лук, чесън, сушени гъби и яйца. В Япония кашата се наричанo kayu и може да бъде покрита със сусам и кисели сливи.

Овесена каша

Закуска

Освен като национална опора овесената каша в Америка е и основна домашна закуска. Традиционно се яде с масло и мляко, но според региона, където се приготвя, рецептите за кашата варират от гарнирана с бекон, яйца и шунка, до такива със сом и скариди.

Champorado/Tsampurado

champorado

Сладка и шоколадова, тази Филипинска каша е приготвена от варен лепкав ориз с добавено мляко, захар и какао. Традиционно се сервира за закуска или като десерт. Националното богатство за филипинската трапеза всъщност е въведено от мексиканците, които по време на испанската колонизация галеон мексикански търговци въвели техния традиционен горещ шоколад, който впоследствие се преобразява в рецепта за филипинска каша.

Полента

Полента

Като многото видове каши, така и Полентата на времето е била храна на простолюдието, и по точно на италианските селяни. Полентата може да се сервира като кремава каша, гарнирана с месо, сосове и сирене или простичко с парче масло и поръсена с пармезан. Често се оставя да се охлади, при което се втвърдява и стяга, разрязва се на парчета, които се пържат, панират или готвят на скара. Модерната гурме кухня в днешни дни гарнира полентата с Горгонзола, сотирани диви гъби, скариди и дори омари. У нас полентата е традиционния ни качамак.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати