Когато сте в Португалия, можете да се насладите на изключителни преживявания. Ако случайно сте се запътили към слънчевата страна, там ще откриете, че има наистина много райони, които се гордеят с нещо специфично от кухнята си. За виното е разбираемо, но това важи и за неща като хляб и сладкиши.
В Синтра например правят много типични сладки банички. Наричат ги travesseiros и са с фини кори и пълнеж от захар, яйца и бадеми. Просто няма как да опитате същите на друго място.
Pastéis de nata – пастейшите са малки кошнички, направени от многолистно тесто и пълни с впечатляващ въздушен мус – сладкарски крем, направен от мляко, захар, брашно, яйца. Разбира се, рецептата на Pastéis de Belém, е тайна само за посветени.
Според историята сладкишът е създаден от монасите католици от манастира Джеронимос, Mosteiro dos Jerónimos, в Лисабон, който днес е една от най-важните забележителности. През Средновековието манастирите произвеждали големи количества яйца, чийто белтъци се използвали за колосване на дрехи, както и във винопроизводството.
Трябвало да се намери приложение на оставащите жълтъци, затова се правели различни видове сладкиши. И до днес в Португалия има популярен десерт с големината на кестен и с овална форма, който е направен само жълтък със захар и ванилия. Но това далеч не била единствената рецепта, измислена от монасите. Всъщност точно те допринеси много за разпространението на сладкарството в страната.
За Коледа португалците приготвят Боло рей или Кейкът на краля, който е традиционен португалски сладкиш, който се консумира в периода между 25 декември и 6 януари, наричани кралски дни. Кръглата му форма с дупка в средата имитира корона. В Боло рей се слага зърно боб, който изпълнява ролята на парата в българската традиция. Според португалските вярвания обаче, който намери бобчето, ще плати сладкиша другата година.
Друг прочут португалски десерт е Queijadas. Думата queijada произлиза от португалската дума queijo - (кейжу) сирене. Тези сладкиши са традиционен деликатес в Португалия и всеки регион е известен със своята рецепта, но надали някой може да се мери с популярните кейжадаш в Синтра.
Традиционно се приготвят с извара, ванилия и лимонова кора. Нищо особено на пръв поглед, но милиони туристи посещават града, само за да се докоснат до това сладкарско съвършенство.
Още апетитни десерти от португалската кухня са Кошнички с плодове и портвайнов крем и Пудинг с орехи.
Коментари