Лечебни есенни рецепти с черен бъз

Черен бъз

Всеки знае за многобройните ползи от черния бъз, за които има изписани цели книги. Така че няма да се спираме върху темата какво точно лекува, защото на практика отговорът е всичко.

Особено полезен е обаче за укрепването на имунната система и именно есента е времето, когато трябва да се замислите над въпроса какво можете да приготвите с черен бъз, така че да извлечете максимално целебния ефект от него. Ето защо тук ще Ви покажем няколко лечебни есенни рецепти с това чудо на природата:

1. Универсален сироп от бъз

Отделете с помощта на вилица плодчетата от клонките и ги измийте старателно. Внимавайте всички те да са с наситен цвят. Ако не са, това означава, че не са узрели и съответно няма как да помогнат по какъвто и да е начин на здравето Ви.

В голям стъклен съд наредете ред черен бъз, ред захар и редувайте, докато напълните целия съд, но задължително завършете със захар. Оставете да престои 3 седмици на място, където не е изложен на пряка слънчева светлина. Когато измине определеното време, прецедете старателно през марля, но без да допуснете да падне и едно зрънце от бъза в получилия се сок.

Сироп от бъз

Разпределете сиропа от бъз в шишенца и ги съхранявайте на хладно и тъмно място. Препоръчителната дневна доза за възрастни е по 1 с.л. преди хранене, а за деца по 1 ч. л. пак преди хранене. Ако настинката или грипът вече Ви е пипнал, можете да увеличите дозата.

2. Чай от изсушените плодове на черен бъз

- при пресипнал глас, дихателни проблеми, хрема, кашлица, възпаление на бъбреците и трудно уриниране

Можете да си закупите от всяка аптека готово чай от черен бъз, който да приготвите по начина, по който се приготвят всички чайове. Можете да добавите и мед, но е много важно да пиете чая само докато е топъл.

3. Лековито вино от черен бъз само за възрастни

Ако вече сте приготвили сироп от бъз, но искате освен него да имате и вкусно лековито вино, оставете част от сиропа и го залейте с вода, като на 1 кг плод се полагат по 3 л вода. Само след 3 седмици ще имате освен сироп и вино, от което пиете по 1 винена чашка на обяд и вечеря преди хранене. Действието на виното от черен бъз е същото като това на сиропа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати