Лесният трик, с който да откажете вредните храни

Електронна везна тип кана-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Дори и за тези от нас, които имат най-здравословни и твърди намерения да не поглеждат вредни храни, е невероятно трудно да устоят на буквално хилядите изкушения, които ежедневно виждаме в магазините – бисквити, шоколади, колбаси, бургери и други тестени закуски, които винаги изглеждат повече от привлекателно.

Колкото и здрава воля да има човек, идва момент, когато носът или жаждата на небцето ни предават и ние даваме воля на изкушението. Понякога това е неизбежно.

Според ново изследване обаче най-доброто нещо, което може да направи човек в такава критична ситуация на нездравословно изкушение, е да отиде сам и да се обслужи, без да чака да му сервират.

Така например на масата пред вас поставят великолепна шоколадова торта с тонове сметана, пухкави и захаросани до безумие блатове. В такъв случай не чакайте някой друг да ви отреже парче, а грабвайте ножа и нека съвестта ви отреже парчето.

Резултатите от новото изследване са публикувани в списание Маркетинг рийсърч. То показва, че хората ядат по-малко нездравословни храни, когато се обслужват сами, вместо когато някой друг им даде чиния.

Авторите на изследването Линда Хаген и Брент Макфарън са убедени, че след като човек има вътрешната мотивация да ограничи [вредните храни], той има предпазен механизъм на подсъзнателно ниво. Този механизъм веднага се включва, когато мозъкът се предаде на изкушенията и вместо огромна порция сервирано затлъстяване човек си сипва много по-малко количество храна.

Отделно от това собственоръчното сервиране на нездравословна храна включва определени действия като ставане от мястото, отиване до една маса, връщане и т.н. Това, от една страна, може да ви даде време да размислите и силата на изкушението да се намали, а от друга - води до изразходване на (макар и незначително количество) калории.

Това правило не важи за здравословната храна. Тогава дори и да ни сервират такава, подсъзнателният ни защитен механизъм не се включва и ние спокойно я похапваме, без да се притесняваме, че това ще навреди на здравето ни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати