gotvach.bg»Статии»Любопитно»Фондю в хляб - кулинарната визитка на Швейцария

Фондю в хляб - кулинарната визитка на Швейцария

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
5342
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Всички вече познаваме фондюто от сирена, поднесено в традиционния керамичен съд. Но чували ли сте за фондю, поднесено в хляб?

Пастирите, които пазели стадата през студените зимни вечери, не винаги разполагали със съдовете за фондю. А както знаете, гладният човек е изключително изобретателен.

Така е измислена и тази тъй вкусна разновидност на питателното фондю. С него се пие само бяло вино или чай. Това не е само защото е зимно ястие и през студените месеци се предпочитат топли напитки. Никога не пийте вода с фондю, защото сирената стават на топка в стомаха и се смилат трудно.

За доброто храносмилане помага и потапянето на хапките в традиционната швейцарска черешова ракия, преди да ги натопите в разтопените сирена.

Въобще всички средства за сгряване на тялото и душата са максимално използвани. Защото фондюто в Швейцария е не просто ястие, то е цяла религия, която местните жители изповядват.

Така се нарича и загорялата коричка на дъното на съда - religieuse, и тя се смята за истински деликатес.

Друга любопитна подробност е, че в родината му фондю се готви предимно от мъже.

За първи път опитах това знаменито блюдо в Белгия и там ми го представиха като белгийско. После имах възможността да му се насладя и във Франция и там ми казаха, че е френско. Но ако кажете това на един швейцарец, то той ще бъде жестоко обиден и засегнат, защото фондю е кулинарната визитка на Швейцария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Petya Keranova
Petya Keranova
28.01.2017 13:27
Всъщност, въобще Фондю е кулинарната визитка на Швейцария! Фондю в хляб е просто една интересна разновидност на Фондю в традиционния керамичен съд, която обаче е много по-малко известна и предпочитана. Избрали сте друго име на статията ми , драги ми Админ, но това променя и съдържанието.
0
0