Сокът от цвекло прави чудеса

Сок от червено цвекло

Цвеклото, което смятаме за обикновен продукт, е много полезно за организма. И макар нашите баби и дядовци да твърдят, че цвеклото е храна за животни, то всъщност е и една от най-полезните храни за човек, което е доказано отдавна. Сокът, изцеден от него, може да прави истински чудеса с тялото ни. Прясно изцеден, той замества енергийни напитки.

Фрешът от цвекло увеличава издържливостта на човек с почти 20 процента, като му позволява да остава по-дълго време физически активен и да изтърпява физически натоварвания.

Причината за това се крие във факта, че цвеклото съдържа голямо количество минерални соли, които намаляват кислородния разход на организма, като по този начин му помагат да запази енергията си.

Такъв ефект не може да бъде постигнат с никакви други средства.

Ползи от сока от цвекло

Учените смятат, че сокът от цвекло може да бъде използван и от спортисти като безвреден вид допинг, който няма как да бъде забранен.

Сокът от цвекло е полезен за хора, които страдат от болести на обмяната на веществата, както и нарушения на сърдечно-съдова система и от заболявания на дихателните пътища.

Дори по време на големи физически натоварвания хората, които преди това са изпили една чаша сок от цвекло, не се сблъскват с проблем на повишено кръвно налягане. Сокът от цвекло намалява кръвното.

Рейтинг

5 13
4 10
3 8
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
veselina13
veselina13
24.08.2017 17:06
Сока от цвекло е много полезен ,но също така трябва много да внимаваме как го консумираме.Първо и най -важно е че прясно изцедения сок трябва да престой най -малко 2-3 часа и тогава да се приема ,защото мое да ви прилошее да доведе до повръщане
1
0
Стефан
Стефан
09.02.2014 08:14
Защо трябва да си правим туршийка?
Зеленчуците си ги има пресни....
9
2
коко
коко
30.01.2014 10:25
Може да си направите страхотна туршийка, с която да си пийвате ракийка;Ето я и нея:Давам ви рецепта за 2кг продукти-може да сложите червено цвекло,моркови,зеле, карфиол,чушки камби,зелени домати.Може да се ограничите само до цвекло,моркови и зеле.
Начин на приготвяне:Нарязвате продуктите и ги сипвате в съд с капак-важно е продуктите общо да са 2кг.Вие си решавате кой продукт колко да бъде.
Сега саламурата за 2кг продукти:
200 мл оцет(може и по-малко),100 мл олио,60 г захар,40 г сол.Саламурата щом заври се маха от котлона.Изстинала се изсипва върху нарязаните продукти.След 1 ден при многократно разбъркване,за да се овкусят продуктите се прибира в буркани и след това в хладилника.Нужни са ви 4 буркана от компот.Вече е готова за консумация и за посрещане на гости.Да ви е сладко!
9
7
Уляна Георгиева
Уляна Георгиева
23.01.2014 14:41
Много е полезен наистина. Може и като салата да се яде цвеклото.
11
5