gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се справим с манията си за храна?

Как да се справим с манията си за храна?

Мания по храна

Всеки човек си има някаква мания. Дали ще бъде за пазаруване или за хазартни игри, колекциониране на ненужни вещи и т.н. Маниите могат да бъдат хиляди на брой. Повечето хора умело прикриват своите. Но това не се отнася за тези, които имат мания за храна.

При тях страничните ефекти се забелязват много лесно. Най-често признак за такава мания е покачването на килограми. Хранителната зависимост всъщност е болест, която може да причини редица здравословни проблеми.

Има начини обаче това да бъде предотвратено.

Всичко опира до психическа нагласа, а това прави по-трудно решението на този проблем. А ето и какво да предприемете за да се справите с хранителния проблем.

- Променете съзнанието си

Когато ви се дояде, недейте веднага да търсите любимата храна /шоколад, пуканки и др./ Седнете за минутка и помислете какво би било по-здравословно - плодове например. Те със сигурност ще разсеят апетита ви и в същото време са здравословни и полезни;

Преяждане

- Помислете откъде идва проблемът с вашата мания

Това не е просто решение. Седнете и добре помислете какво може да промените в себе си, за да отстраните тази мания. Това не е лесна задача, но ако се справите с нея, резултатът ще бъде страхотен. Ако попитате психолозите, те веднага ще кажат, че храната е заместител на друга ваша потребност. Помислете върху това и лесно ще откриете причината за манията си към храна.

Тук е моментът да вметнем и няколко въпроса, които задължително трябва да си зададете:

1. Ядете ли, когато не сте гладни или сте депресирани?

2. Ядете ли тайно, когато сте сами?

3. Преяждате ли?

Проблеми с храненето

4. Чувствате ли се виновни след хранене?

Отговорите, които си дадете, могат да бъдат ключ към справянето ви с тази мания.

Променете начина си на живот. Ежедневието е много забързано и стресирано. А това ни кара да се храним не така, както трябва. Опитайте се да намалите този стрес и резултатът сам ще дойде.

Това бяха една малка част от нещата, които може да промените. Няма лесен начин за борба с манията към храна. Трябва стриктност и постоянство при промяната на вредните навици и начина на живот. Ако не можете да се справите сами, не се срамувайте да потърсите помощ.

Бъдете амбициозни, спортувайте и самите вие ще се изненадате от резултата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати