Как сами да си направим кълнове от бобови култури?

Бобови кълнове
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Бобовите кълнове са много апетитна и питателна добавка към различни салати и пържени ястия. Редовната им консумация осигурява на организма значителни количества витамин С и витамини от група В / предимно фолиева киселина/

Най- широко разпространени в търговската мрежа са соевите кълнове. Много други култури обаче са подходящи за покълване - например кафявата и зелената леща и нахутът.

Можете лесно да си отгледате кълнове в домашни условия.

1. Измийте зърната и ги пресипете във висок стъклен буркан. Напълнете го с вода и покрийте с тензух гърлото му. Пристегнете тензуха с ластик. Оставете на топло за 1 нощ;

Кълнове

2. На сутринта излейте водата, без да отстранявате тензуха, и през него напълнете буркана с прясна вода. Разклатете внимателно, излейте отново водата и поставете съда хоризонтално, далеч от пряка слънчева светлина;

3. Повтаряйте процедурата 2 пъти дневно. Скоро зърната ще започнат да покълват;

4. Когато кълновете достигнат дължина от 1-2 см, изнесете буркана на слънчево място, но не твърде топло. Оставете там няколко дни. Редовно изплаквайте съдържанието на буркана по начина, описан по-горе, докато постигнете желания резултат;

Как сами да си направим кълнове от бобови култури?

5. Преди консумация измийте кълновете. Можете да ги съхранявате в хладилник, добре опаковани, 1-2 дни;

6. Консумирайте кълновете възможно най-пресни и ги изхвърлете, ако образуват листенца.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати