gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо фасулът е важен за биологичното земеделие

Защо фасулът е важен за биологичното земеделие

Състав на фасула

Фасулът е основна зърнено-бобова култура в България. Той е ценна храна за човечеството, защото има висока хранителна стойност и отлични вкусови качества. Тези негови безценни предимства са спомогнали фасулът да стане традиционна българска култура и да се наложи в традиционната българска кухня като основно ястие.

Но трябва да се вземат предвид някои негови особености, за да не се прекалява с неговата консумация. Въпреки всички известни ползи от фасула, то той е трудносмилаема храна. Това се дължи на високото съдържание на целулоза в него и малко по-високия процент на мазнини в сравнение с други зърнено-бобови култури като лещата и граха.

Какво се съдържа в бобчетата фасул

Защо фасулът е важен за биологичното земеделие

24 % суров протеин;

1.8 % мазнини;

47.3 % въглехидрати;

3.8 % целулоза;

4.9 % минерални вещества и витамини от група В.

По съдържание на белтъчини фасулът отстъпва на повечето бобови култури, но се изравнява с това на месото, рибата и някои други животински продукти.

Фасулът се използва главно като вариво. От него могат да се приготвят различни основни ястия с боб като пюрета, бобени чорби, пълнени чушки, бобени салати и още безкрайно много други варианти.

Смилянският фасул е един от малкото български хранителни продукти, които притежават патент за марка и носи името на смолянското село Смилян. От него се приготвят най-вкусните родопски ястия.

Бобчетата на фасула могат да се използват като незаменим източник на хранителни вещества в животновъдството. Много често срещано е неговото приложение като концентриран фураж за храна на свине и птици, но е важно да се спомене, че тази суровина се предлага на животните само в сварен вид, защото съдържа гликозида фазеолунатин, който в сурово състояние е отровен.

Консерви боб

Освен за приготвяне на ястия фасулът е прекрасен и в консервиран вид. Бобени консерви се приготвят от всички негови разновидности, както и в състояние на зелен фасул.

Брашното от фасул може да се прибави към пшеничното до 10 % и да се използва за приготвянето на хлябове и макарони, които имат по-високо съдържание на белтъчини.

Белтъчините на фасула не се съдържат само в неговите семена. Сламата и плявата на фасула съдържат от 3 до 6 пъти повече белтъчини, което го прави много ценен и за фураж на животните.

Освен това фасулът има голямо агротехническо значение. Той се прибира относително рано в сравнение с други агротехнически култури, а след него почвата е чиста от плевели и е обогатена с азот. Тези особености на фасула го правят важен фактор в биологичното земеделие.

Вижте как се отглежда боб.

Исторически данни за фасула

Зрял фасул

Полезните фасулени бобчета са намерени още при изследване на гробници в Перу и в Долината на мъртвите в щата Аризона. В пещерите на Тамаулипас в Мексико са открити бобчета на възраст 4300 до 6000 години.

Някои видове фасул са отглеждани още преди 5000-6000 години преди новата ера в Южна и Югозападна Азия.

Обикновеният фасул е пренесен през XVI век от Куба в Испания, а оттам и в България.

У нас за първи път се споменава за отглеждане на фасул в историческите документи от 1498-1513 година.

Най-благоприятни условия за отглеждане на фасул у нас има в Североизточна България.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати