Сбогуваме се с традиционните френски кроасани заради кризата с маслото

Френски кроасани

Заради невиждана криза с маслото във Франция е възможно светът временно да остане без френските кроасани. От пекарните в страната казват, че индустрията им никога не е била толкова застрашена.

През последната година цената на маслото е скочила с 92% според данните на T+L.

Бизнесът ни е подложен на неустойчив натиск, казва Фабиан Кастаниър от Федерацията на френските производители на бисквити и торти, цитиран от британския Guardian.

По негови думи положението с маслото се влошава с всеки изминал ден, което може да доведе до реален риск с изчерпване на маслото.

Масло

Говорител от Федерацията на пекарните във Франция, от друга страна, съобщава пред вестник Le Figaro, че част от пекарните са започнали да покачват цените си заради разходите на масло, които им се налага да правят.

Недостигът на мляко удари силно Европа през 2016 година и вече се разраства, но Франция и френските производители пострадаха най-силно.

Имайки предвид, че по-голямата част от млякото в страната се използва за сметана, масло и сирене, това доведе до видим скок в цените.

Кроасани

25% от съдържанието на френските кроасани е масло, така че през следващите месеци пекарните или сериозно ще вдигнат цените, или ще намерят заместител на маслото, с което обаче ще се сбогуват с традиционния вкус на френския кроасан.

В най-добрия случай клиентите просто ще плащат повече за любимите си маслени блюда. В най-лошия случай, може да се наложи да живеят без кроасани или да ядат такива с маргарин.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати