gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Тетевенската саламура празнува днес

Тетевенската саламура празнува днес

Тетевебсйа саламура
Снимка: Ирина Андреева Jolie

Днес, 24-ти юни, се отбелязва Празникът на тетевенската саламура. В хода на събитието местни и туристи ще могат да станат част от любопитни кулинарни демонстрации и да се насладят на отлични мезета за ракия.

Тетевен организира празника на местната саламура, представляваща всъщност рибена чорба, за втора поредна година. През целия ден по улиците на града местни готвачи ще показват на живо магията на приготвянето на рибената чорба от различни видове дребна речна риба и речни раци, характерни само и единствено за Тетевенския край.

Рибната чорба на Тетевен може да се консумира както гореща, за мезе към високоалкохолни питиета, така и студена – например след препиване.

Основно правило за тетевенската саламура, е да е много кисела, солена и люта. Съставът ѝ обаче не пречи да се консумира от хора с язва и гастрит.

Причината е, че всички целулозни люспи се отстраняват предварително и така не дразнят стомаха. Едно от правилата, които следват тетевенските виртуози на черпака, гласи: Ако след третата лъжица по челото ви няма пот и чорбата не се сърба звучно, значи саламурата не е направена както трябва.

Шаран

Освен тетевенска саламура околните села ще имат възможност да представят свое традиционно рибно ястие по време на празника. Готвачи от кметства Рибарица, Черни Вит, Гложене, Голям извор, Дивчовото и други села са завили своето участие.

По пример на миналогодишното събитие и тази година ще бъде направена демонстрация на стари начини за улов на риба, както и на зарибяването на река Бели Вит.

В рамките на деня всеки хотелиер и ресторантьор ще има възможност да демонстрира пред посетителите на града богата кухня и да презентира своите продукти и услуги.

Празникът ще е съпътстван с фолклорна програма и много настроение. Очаква се тази година Тетевен да привлече много повече гости и любители на автентичната балканджийска кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати