Опасни напитки през лятото – ето с какво да внимавате

Опасни напитки през лятото – ето с какво да внимавате

Лято е и температурите ни идват в повече. Горещините обаче са много по-опасни, ако прекаляваме с вредните напитки. Приемът на течности е особено важен през топлите дни, но не всички са подходящи.

Алкохолът, кофеиновите и енергийните напитки – те трябва да се редуцират до минимум през лятото. Жегите крият опасности за всички, но най-застрашени безспорно са хората със сърдечни заболявания.

Кофеиновите и енергийните напитки при пациенти с исхемична болест на сърцето и със сърдечна недостатъчност оказват наистина вредно влияние. Кофеинът в тях е опасен за здравето и живота на хората.

Той може да затрудни функцията на сърцето до толкова, че да доведе до неговото спиране. До същото води и употребата на алкохол. Поради това тези напитки трябва да бъдат сведени до минимум на лятната трапеза.

Всички важни процеси в човешкото тяло протичат на фона на водна среда. През лятото течностите трябва да са много повече отколкото останалите сезони. В жегите процесите в тялото са много по-интензивни, свързани с активизиране на метаболизма, има по-голям процент на изпотяване и тази течност трябва да се възстановява.

Вредни напитки лятото

За да бъде всичко в баланс, просто трябва да увеличите приема на вода. Оптималната доза течност и вода за денонощие на един човек се изчислява по 30 мл за всеки килограм от теглото.

Когато водният баланс в тялото се наруши, организмът бързо губи наличните си запаси. Процентното съдържание на водата спада, а това потиска абсолютно всички функции и показатели на организма. Това, от своя страна, води до промяна в сърдечна честота, артериалното налягане, до дехидратация на кожата и отпадналост. Забранените напитки лятото допълнително дехидратират тялото и утежняват положението.

Освен алкохол, кафето и енергийните напитки много трябва да се внимава и с ледената вода. Хладилникът е един от най-важните електроуреди в жегата и много хора имат навика да пият ледено студени вода или други изстудени напитки. Студената напитка носи само временно разхлаждане.

Алкохол през лятото

Веднага след като навлезе в тялото, температурата му се снижава, а това кара потните пори да се свиват. Това, от своя страна, пречи на горещината да напусне тялото ни и увеличава риска от прегряване и топлинен удар.

Подсладените напитки са особено вредни през лятото. Газирани или не, във всяка от тях се съдържа огромно количество захар. Тя нарушават водно-солев баланс и предизвикват още по-силна жажда.

Освен това захарите скоростно се превръщат в излишни мазнини – нещо, което не искаме точно през летните месеци. Подсладените напитки са възможно най-нездравословният начин за утоляване на жаждата лятото.

Но винаги има решение на всичко. Вместо тези неподходящи за лятото напитки, разгледайте нашите предложения за свежи смутита или пък останалите ни напитки за здраве.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати