Опасни напитки през лятото – ето с какво да внимавате

Опасни напитки през лятото – ето с какво да внимавате
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Лято е и температурите ни идват в повече. Горещините обаче са много по-опасни, ако прекаляваме с вредните напитки. Приемът на течности е особено важен през топлите дни, но не всички са подходящи.

Алкохолът, кофеиновите и енергийните напитки – те трябва да се редуцират до минимум през лятото. Жегите крият опасности за всички, но най-застрашени безспорно са хората със сърдечни заболявания.

Кофеиновите и енергийните напитки при пациенти с исхемична болест на сърцето и със сърдечна недостатъчност оказват наистина вредно влияние. Кофеинът в тях е опасен за здравето и живота на хората.

Той може да затрудни функцията на сърцето до толкова, че да доведе до неговото спиране. До същото води и употребата на алкохол. Поради това тези напитки трябва да бъдат сведени до минимум на лятната трапеза.

Всички важни процеси в човешкото тяло протичат на фона на водна среда. През лятото течностите трябва да са много повече отколкото останалите сезони. В жегите процесите в тялото са много по-интензивни, свързани с активизиране на метаболизма, има по-голям процент на изпотяване и тази течност трябва да се възстановява.

Опасни напитки през лятото – ето с какво да внимавате

За да бъде всичко в баланс, просто трябва да увеличите приемът на вода. Оптималната доза течност и вода за денонощие на един човек се изчислява по 30 мл за всеки килограм от теглото.

Когато водният баланс в тялото се наруши, организмът бързо губи наличните си запаси. Процентното съдържание на водата спада, а това потиска абсолютно всички функции и показатели на организма. Това от своя страна води до промяна в сърдечна честота, артериалното налягане, до дехидратация на кожата и отпадналост. Забранените напитки допълнително дехидратират тялото и утежняват положението.

Освен алкохолът, кафето и енергийните напитки, много трябва да се внимава и с ледената вода. Хладилникът е един от най-важните електроуреди в жегата и много хора имат навика да пият ледено студени вода или други изстудени напитки. Студената напитка носи само временно разхлаждане.

Опасни напитки през лятото – ето с какво да внимавате

Веднага след като навлезе в тялото температурата му се снижава, а това кара потните пори да се свиват. Това от своя страна пречи на горещината да напусне тялото ни и увеличава риска от прегряване и топлинен удар.

Подсладените напитки са особено вредни през лятото. Газирани или не, във всяка от тях се съдържа огромно количество захар. Тя нарушават водния баланс и предизвикват още по-силна жажда.

Освен това захарите скоростнo се превръщат в излишни мазнини – нещо, което не искаме точно през летните месеци. Подсладените напитки са възможно най-нездравословният начин за утоляване на жаждата през лятото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати