gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Видове захар и техните ползи и недостатъци

Видове захар и техните ползи и недостатъци

5 от 5 Снимки

Фруктоза


Фруктозата може да се разглежда като лесноусвоима захар, но тя е по-бавна от глюкозата. Основното количество фруктоза, постъпваща с храната се задържа в черния дроб, използването ѝ в храната не предизвиква пренасищане на кръвта с тази захар.

Специалистите предупреждават, че продължителният безконтролен прием на фруктоза може да доведе до развитието на ацидоза – нарушаване на киселинно-алкалното равновесие в организма към окисление.

Днес са известни над 25 видa захар. Някои са познати и често използвани – като бялата и кафявата, за други знаят едва малцина. Именно поради този факт съществува голямо объркване сред хората, точно какви подсладители да използват, колко безопасни и здравословни са те.

Важно е да се знае, че в нормални количества който и да е вид захар не е опасен. Прекалим ли, организмът ни започва да страда. За съжаление е все по-трудно да не консумираме този подсладител. В последните десетилетия захарта се съдържа в почти всички продукти – от безалкохолните, през тестените изделия до зърнените храни.

Последните данни показват, че ако само до преди век човек е консумирал средно по 2 килограма захар годишно, то днес ядем по 70. Препоръчителната доза е около 30 грама дневно, но за съжаление малко са хората, които я спазват.

За да изберете оптималния вариант каква захар да консумирате, вижте горната галерия, където ще ви представим най-популярните видове захар, както и техните ползи и недостатъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати