gotvach.bg»Статии»Любопитно»Неподозирани факти за салата Айсберг

Неподозирани факти за салата Айсберг

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Салата Айсбер
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Салатата Айсберг е сред зеленчуците, които допреди десетилетие трудно можеха да се срещнат у нас. В момента обаче тя е сред разпространените продукти по пазари и супермаркети. Освен това почти всеки ресторант предлага специалитет, в който тя е включена.

Въпреки това малко хора знаят откъде идва името на салатата, както и други любопитни факти за нея. Ако искате да придобиете по-пълна представа за листния зеленчук, вижте някои интересни данни за него в следващите редове, подбрани от foodpanda:

- названието на продукта идва от факта, че той е бил транспортиран в камиони заедно с лед. Целта на практиката е била да се предотврати гниенето на листата;

- своя дебют на пазара салатата Айсберг прави през далечната 1945 година. Тогава търговците я рекламират като първата салата, която остава свежа и след транспортирането си;

- салата Айсберг се съчетава с кълнове, семена, домати, краставици. Особено актуално е комбинирането ѝ с авокадо, синьо сирене, бекон, сьомга, риба тон, царевица, кедрови ядки, орехи;

Айсберг с риба тон
Снимка: Виктория

- салата Айсберг се сочи като една от най-диетичните храни, тъй като съдържа огромно количество вода (около 98 процента). Освен това тя е с минимално съдържание на калории;

- смята се, че количеството на витамини и минерали в салата Айсберг е по-ниско, отколкото при другите видове марули;

- много хора се отнасят със снизхождение към салатата Айсберг, мислейки си, че в нея няма нищо полезно, но според учените не е така. Изследователите твърдят, че зеленчукът съдържат голямо количество от минерала фолат, който е важен за пълноценното развитие на плода при бременните жени;

- салатата Айсберг е изключително популярна в Съединените американски щати. Като над седемдесет процента от производството на зеленчука се случва в щата Калифорния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати