Видове леща. Всичко за лещата.
Vrste sočiva. Sve o sočivuВиды чечевицы. Все о чечевице
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Видове леща. Всичко за лещата.

Видове леща. Всичко за лещата.

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
1033031k

Всички ние, или почти, всички обичаме леща. Тя, освен, че е много вкусна, е и страшно полезна. Освен в България, леща се консумира в Турция, Русия, Индия и др. Лещата произлиза от Близкия Изток.

В миналото историята на тогавашните хора придава изключително внимание на лещата и я поставя на едно от първите места на масата им. Лещата е замествала месото и рибата, които тогава са били доста скъпи, защото в нея също се съдържат протеини и тя е била техен достоен заместник.

В днешно време лещата влиза в кулинарните традиции на страни като Канада, Индия, Турция и САЩ. В България използваме леща, която е произведена у нас или в Турция. Лещата може да бъде в много цветове - червена, кафява, розова, жълта, зелена, черна, какго и зелена френска леща.

1. Кафявата леща е най-известната в България. Може да срещнете и други имена, като например египетска. Тя е много вкусна и с приятен аромат, затова и толкова я обичаме. Освен вкусна и ароматна, този вид леща е и много лесна и бърза за приготвяне.

2. Зелената френска леща има цвят, който е нещо средно между черно и зелено и също като кафявата има много наситен аромат.

Вкусът й много наподобява този на лешниците. Отначало, този вид леща е била отглеждана по вулканичните върхове на Франция. Но сега, колкото и странно да звучи, тя се отглежда в Италия и Северна Америка. В този вид се съдържат значително количество фибри, което освен вкусна, я прави и много полезна.

3. Червена леща - по принцип люспите на този вид леща са кафяви, но преди да стигне до нас, тези люспи се махат и отдолу остават само червените и вкусни зърна. Приготвянето й става много бързо, за това е подходяща за много ястия.

4. Черна леща - този вид леща бива наричана още "белуга" от руснаците, защото зърната й много приличат на хайвера на риба със същото име. У нас не се среща често и за това не е толкова популярна.

Освен самата леща като продукт, от нея може да се прави и брашно, което у нас не може да се намери на почти никое място, освен в специални диетични магазини. От него се правят хляб и каши. Лещата съдържа в себе си почти всички витамини от групата В.

Освен това е добър източник на желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, калций, калий, мед, манган. Когато купувате леща, гледайте /ако пакетът й е прозрачен/ за срока на годност и произхода й. Гледайте също по нея да няма черни петънца. Ако искате да я съхраните за по-дълго време, то трябва да я държите на сухо, хладно и тъмно място, в което ще сте сигурни, че няма да влиза влага, защото лещата може да покълне.

И когато готвите леща ви съветваме да я премивате няколко пъти през вода, докато не видите, че след всяко миене водата се избистря и накрая става чиста. Това значи, че лещата ви е изчистена и готова за употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати