Съхранение и консервиране на лимони
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Съхранение и консервиране на лимони

Съхранение и консервиране на лимони

Съхранение и консервиране на лимони

Въпреки тяхната киселинност лимоните се развалят като всеки друг плод. Сбръчканите, меки или твърди петна и тъмен цвят са признаци, че лимонът е започнал да губи своя вкус и сок. Предотвратете това, като научите как да съхранявате лимоните на правилната температура.

1. Съхранение на цели лимони

Ако възнамерявате да използвате лимоните в рамките на няколко дни след покупката, ги съхранявайте далеч от пряка слънчева светлина. Те обикновено остават свежи за около седмица при стайна температура. След тази точка те започват да се бръчкат, губят живия си цвят и развиват меки или твърди петна.

Съхранявайте останалите лимони, които не сте ползвали, запечатани в плик в хладилника. Поставете лимоните в пликове с цип, като изкарате въздуха от тях (колкото можете). В това състояние лимоните могат да запазят по-голямата част от сока и вкуса си в продължение на четири седмици.

Идеалната температура за съхранение на зрели (жълти) лимони е между 4˚С и 10˚C (39-50˚F). За повечето хладилници средните рафтове или рафтовете на вратите са около тази температура.

2. Съхранение на нарязани лимони

Срязаната страна на лимона трябва да е покрита. Намалете загубата на вода и окисляването, което се получава при контакт с въздуха. Ето няколко начина да направите това:

- Поставете половинките от лимон върху чиния, с разреза надолу;

- Увийте парчетата лимон в стреч фолио;

- Ако имате малък херметически съд, поставете парчетата лимон в него.

Замразете лимоните

Съхранение и консервиране на лимони

Въпреки че те издържат по-дълго, отколкото повечето други плодове, лимоните са все още годни за употреба в рамките на 2-3 дни от рязането.

Може да замразите резени лимони за напитки. Това става, като се наредят на хартия за печене, като не се допират един до друг. Замразяват се така и когато са готови, се пускат в плик с цип и се поставят отново във фризера.

Замразяването на лимони (или всякакви хранителни продукти) върху лист за печене, им пречи да залепнат едно за друго. Замразените резени най-добре се добавят към студените напитки директно от фризера, докато те все още са твърди.

3. Съхранение на сок и лимонова кора

Съхранение и консервиране на лимони

Охладен лимонов сок (фреш) - въпреки киселинността си, лимоновият сок може да развие бактерии, ако се държи на стайна температура и да се развали. След около 2-4 дни в хладилника, сокът също ще започне да губи своя вкус. Изхвърляйте го, когато потъмнее или губи по-голямата част от вкуса си, обикновено след около 7-10 дни. Сокът се съхранява в тъмни бутилки.

Купуваният в магазина бутилиран лимонов сок обикновено съдържа консерванти, които увеличават срока на годност до няколко месеца.

Замразявайте остатъчния сок във форми за лед. Това е най-лесният начин да замразите излишния сок. След като го замразите, прехвърлете го в запечатан найлонов плик във фризера.

Съхранявайте лимоновата кора в херметически затворен съд. Съхранявайте на хладно и сухо място. Прясно настъргана лимонова кора е доста привлекателна за бактерии. Заради това използвайте лимоновата кора най-много след 2-3 дена.

Може да замразите лимоновата кора подобно на лимоновия сок.

Съществува малко остарял начин за съхранение на лимона – а именно в сол. Така той запазва своя свеж вид. Ето как става това:

1. Почистете лимоните и ги измийте. Не се мият със сапуни и вещества с химикали, а с течност, състояща се от оцет и сода за хляб;

2. Нарежете лимоните в желаните размери;

Съхранение и консервиране на лимони

3. В буркан се редуват ред сол, ред лимони. Можете да използвате всякакъв вид сол, която искате, стига да няма йод в нея. Използването на йод ще обезцвети плодовете;

4. За да бъде безопасно, трябва да съхранявате буркана в хладилника, където ще може да се съхрани и ползва до 1 година.

Как да използвате тези лимони?

Това е може би най-лесната част от всичко. Вземете парче от солта, изплакнете я и го използвайте като пресен лимон - толкова е просто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати