Как пият кафето по света

Как пият кафето по света
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Кафето отдавна не е просто напитка, а неотменна част от нашия живот. Без неговия ободряващ, приятно нагарчащ вкус и уханния му аромат трудно можем да си представим утрото или пък деловите и романтичните срещи. Навсякъде по земното кълбо обичат кафето, но го правят по свой начин. Малко отклонение от класическата рецепта и ето ти съвършено нов вариант.

При това и поднасянето на напитката е различно. В Италия например предлагат еспресото с лимон, във Финладния пък първо слагат в чашката лапландско сирене и после сипват кафето.

В Колумбия - първо глътка вода

Кафето и тази далечна и непозната за повечето българи страна са неразривно свързани. Тук по мнението на много експерти отглеждат най-качественото кафе в света. И го пият по начин, различен от този в съседните страни. И макар че в романа си Никой не пише на полковника Габриел Гарсия Маркес добавя в напитката и малко ръжда, всъщност колумбийците го правят с шоколад. При това по колумбийски то може да бъде сварено единствено със зърна кафе, отгледани на местна почва.

В Бразилия - кафесиньо с много захар

Как пият кафето по света

Бразилия е прочута не само с дивите си маймуни, но и с кафето си. Една трета от световното производство се добива тук - в страната на карнавалите, фавелите (бедните квартали) и невероятните футболисти. Но ароматната напитка се пие по учудващ за нас начин. Това, което се глътва почти на един път, се нарича кафесиньо - в превод малко кафе. След сваряването то се прецежда през тъкан, добавя му се много захар, кондензирано мляко и сироп. Това обаче си е глезотийка за по-заможните, хората от фавелите просто го подслаждат сериозно, но само със захар. В по-голямата част на Бразилия предпочитат малко кафе с повече добавки.

Виетнам - трамбовано и с яйце

Как пият кафето по света

С какво започва утрото във Виетнам? Разбира се с ремонт на мотопеда и с чашка ободряващо кафе. Тук тази напитка е любима и се приготвя по специален начин. На дъното на чашката първо сипват популярното кондензирано мляко, а отгоре надяват едно метално приспособление с дупки, което повече прилича на чашка-цедка. В нея насипват кафето, трамбоват го добре и заливат с вряла вода. Та постепенно се сцежда през дупчиците за около 2-3 минути и се оказва в чашката.

Ако искате да си сварите виетнамско кафе, но не разполагате с продупчената чашка, използвайте друга популярна рецепта - пак с кондензирано мляко, но и с яйце - 3 ч.л. кафе, 1 жълтък, 2 ч.л. кондензирано мляко. Сварете малка чашка кафе. Разбийте жълтъка в млякото до пухкава пенеста смес. Сипете 1 с.л. от свареното кафе и отново разбийте. Долейте останалото кафе и се насладете на утрото.

Мароко - микс от подправки

Как пият кафето по света

Дори само произнасянето на името на тази страна извиква в ума асоциации с ароматни подправки. Не случайно тукашното кафе напомня повече ориенталски пазар, отколкото напитка. Впрочем, решите ли да го опитате, помислете два пъти: след първата глътка устата ви пламва! На пътешествениците, които не са свикнали с местното кафе, се препоръчва да имат в ръка една от местните питки, за да погасят с нея огъня на езика си.

Прочутото мароканско кафе е силно и всъщност очарователно с дъха си на канела, кимион, джинджифил, кардамон и индийско орехче. А останалите подправки, които се добавят, са в зависимост от случая. На сватба например предлагат по-сладко кафе, докато за погребения е предвидено вкусът да е по-горчив.

Италия - корето на екс

Как пият кафето по света

Италианците са темпераментен и неспокоен народ. Навикът всичко да се прави бързо и емоционално, дори да се пие кафе, е в кръвта им. Не е случайно, че именно тук е измислено еспресото. Тази напитка е част от италианската култура, също както и Лате, Мока или Кафе Американо. Тя е популярен начин за много хора, които бързат, но искат да получат допълнителна порция енергия. С еспресото се съкращава времето за чакане и варене на напитката. По традиция то се пие на екс, а идеалната чашка еспресо е увенчана с пухкава сметана над силното кафе.

В Италия кафето е неотменна част от обедния етикет. Ударното разбуждане сутрин обаче се прави с кафе корето - еспресо със солидна глътка грапа - нещо като българската ракия или друг предпочитан алкохол.

Дания - ароматите на Копенхаген

Как пият кафето по света

Малко неочаквано, но датчаните не отстъпват на италианците по пиенето на кафе. Колкото и да ни се струва, че в студената Скандинавия е по-разбираемо да се набляга на алкохол или чай, истината е, че там кафето е на първо място. Датчаните го носят в термоси, пият го в кафенетата, макар че цените там са космически и е по-добре да си го свариш у дома, и употребяват невероятни количества. За традиционно датско кафе се смята една напитка, която носи името Копенхаген - кафе с ром, карамфил и канела.

Франция - кафе с хляб

Как пият кафето по света

Ободряващата напитка на французите също е кафе. Всяка сутрин то се поднася задължително с мляко и шоколадов хляб, който се приготвя с парченца шоколад - всъщност това е прочутият кроасан. Най-важният атрибут на този ритуал е широката чашка, в която спокойно да се топят залъчета от вкусното печиво. Разбира се, може да изпиете кафето и просто с филия със сладко. Обичате кафе с по-малко количество мляко? Поръчайте си по-леката версия на тази напитка - ноазет, т.е. кафе с лешници. Парадоксът е, че в него няма никакви лешници, но името му по-скоро е вдъхновено от невероятния му вкус.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати