gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо краставиците са важна храна през лятото

Защо краставиците са важна храна през лятото

Салата с Краставици

Отглеждат се от хиляди години. Любими са на малки и големи. Корнишоните се стерилизират за зимата, но краставиците са най-вкусни, когато са пресни. Какво би бил тараторът без тях и какво би се случило с шопската салата, ако ги нямаше.

Освен да облекчават подпухналата кожа и торбичките под очите, краставиците могат много повече. Ползите от тях в битката с възпаленията са впечатляващи. Съдържат и полифеноли, които по естествен начин забавят процеса на стареене, причинен от оксидативния стрес.

Още в древността краставиците са били използвани в Индия за лечение. Свойствата им включват намаляване риска от коронарни болести, детоксикация на организма, подобряване тена на лицето и здравето на очите.

Краставиците, като цяло, са много полезни за здравето - особено през летните месеци. Причината е във водата, която съдържат, но и ценните за човешкото тяло хранителни вещества.

Фрешът от краставица е богат на витамините А и С, както и на фолиева киселина. Кората на зеленчука съдържа фибри и минералите магнезий, молибден и фосфор. Но краставиците притежават и изключителната способност да пречистват организма. Сокът им е много ефективен при ревматични състояния, причинени от високи нива на пикочна киселина в организма. Редовната консумация на сок от краставица помага и при лечението на екземи и подагра.

Краставиците произхождат от Индия, където са отглеждани от почти десет хиляди години. В Древен Египет, Гърция и Рим са били много популярни, като употребата им не е била ограничавана единствено до хранителен продукт. Били са на особена почит заради ползите за кожата. Френският крал Луи XIV толкова много обичал краставици, че по време на управлението му започва оренжарийното им отглеждане - за да може любимият зеленчук на краля да присъства на трапезата му през цялата година.

Съхранение на краставици

Тъй като са чувствителни към топлина, краставиците се съхраняват на хладно, за да не изгубят свежестта и хранителните си вещества. Ако ги държите в хладилник, могат да останат свежи до десет дни. Само не ги мийте, преди да ги приберете.

Поставете нарязани краставици в купа, затворете плътно с капак и ги сложете в хладилника. Мотат да се използват до два дни.

Понякога зеленчуците се солят, за да се отстрани излишната вода. Посоляването на краставиците обаче не е препоръчително, защото ги прави прекадено солени и гумени, а с течността, която се отделя, се губят и значително количество от полезните им минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати