Ползи и вреди от свинското месо

Свинско месо

Съгласете се, че месото е необходимо за човека - то съдържа почти всички необходими вещества за пълното и нормално функциониране на органите и системите в нашето тяло.

Ползи от свинското месо

Свинското месо се явява по-лесносмилаемо месо от овчето месо. Учените и диетолозите са доказали, че свинското месо е на второ място по усвояване от стомаха и има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Например, постното свинско месо съдържа малко повече мазнини и протеини от пилешкото.

Огромната полза на свинското месо е в съдържанието на голям брой витамини от група В, особено В12, желязо, цинк и протеини. Трябва да запомните, че това са незаменими компоненти на тялото. От своя страна, витамините от група В контролират нормалното функциониране на централната нервна система, което се проявява от здрав сън, спокойствие и равновесие.

Свинска пържола

Не забравяйте, че желязото се явява важна съставна част от човешкото тяло. То е част от хемоглобина и различни ензими, желязото стимулира функцията на кръвотворните органи и способства бързото възстановяване на хемоглобина при пациенти с желязодефицитна анемия.

Още - в свинското месо има много протеини, поради което се препоръчва на кърмещите майки, защото има добър ефект върху производството на кърма.

Вреда от свинското месо

Свинското месо спада към алергенните продукти. Алергия към свинското се развива много рядко, но все пак си струва да се притесняват хората, които страдат от хранителни алергии. Това се дължи на факта, че съдържа протеини – албумин и имуноглобулини, които стимулират алергии в тялото. По очевидни причини месото съдържа огромно количество вредни бактерии.

Вредата на свинското месо се обуславя от паразити. Тези паразити могат да бъдат намерени в мускулните тъкани на свинете, да се влеят в човешкото тяло, могат да проникнат в сърдечния мускул, да се размножават там, като по този начин причиняват животозастрашаващи състояния на човека.

Месо

И така, за да не се заразите с паразити, е задължителна правилната топлинна обработка на свинското месо, защото при високи температури тези паразити умират и не причиняват никаква вреда на организма.

Най-добрите специалисти по храните заявяват, че ако не надвишавате 200 г свинско месо на ден, няма да почувствате вредното въздействие на това месо върху тялото си.

Нека всеки сам да избере дали да откаже този продукт или не, а ето и неговите хранителни стойности.

Състав на свинското месо

Свинско

протеини

мазнини

вода

витамини В1, В2, В5, В6, В9, РР

калций

магнезий

натрий

калий

фосфор

хлор

сяра

желязо

цинк

йод

мед

манган

хром

колбат

никел

калай.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
Напълно съм съгласен.
0
0