Хапнете си фъстъци на воля в световния ден на фъстъка

На днешния 13 септември отдаваме почит на вкусните фъстъци. Тези апетитни ядки са и полезни, заради което тялото ще ви бъде благодарно, ако отбележите днешния празник - деня на фъстъците.

Фъстъците са открити преди около 3500 години в Южна Америка. Те принадлежат към семейството бобови, тъй като образуват шушулка, която расте под земята, подобно на картофите.

Растението на фъстъците може да порасне около 30 до 50 сантиметра високо и произхожда от районите на Бразилия. По-късно тези ядки били разнасяни и търгувани чрез лодки, които отивали в Северна Америка, и така намерили път към съвременния свят.

Фъстъците са истинска протеинова бомба. Те съдържат най-високи количества на полезния протеин и антиоксиданти в сравнение с останалите ядки. Шепа фъстъци е източник и на витамин Е, магнезий, фосфор, желязо, витамин В6, селен и цинк.

Редовното хапване на фъстъци ще снабди организма ви с тези полезни вещества, благодарение на които ще сте по-здрави.

Умерено количество печени фъстъци на ден е много полезно и при депресивни състояния, тъй като съдържат триптофан, от който в организма се синтезира серотонин – хормонът, повдигащ настроението и лекуващ депресиите и фобиите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати