10 доказани ползи за здравето от консумацията на ленено семе

лененото семе е изключително полезно

От векове насам лененото семе е ценено заради своите полезни свойства върху организма. Към днешна дата, то се смята за една от т.нар. „суперхрани” и е една от предпочитаните съставки в менюто на хората, които се борят с излишните килограми.

Ето 10 здравословни ползи от консумацията на ленено семе, които ще ви накарат да го включите в списъка си с любими хранителни продукти.

1. Лененото семе прелива от полезни хранителни вещества – те оказват положително влияние върху целия организъм. Най-изявените от тях са омега-3 мастни киселини, фибри и лигнани.

2. То е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини – като продължение на точка 1. Това е от изключително значение за вегетарианците или хората, които не консумират риба. Лененото семе може да ви набави тези така важни вещества. Те намаляват риска от инсулт и съдействат за доброто сърдечно здраве.

3. Лененото семе е пренаситено с лигнани, които намаляват риска от рак – тези вещества, от своя страна съдържат силни антиоксиданти и естрогенни свойства. Те могат да намалят риска от някои видове рак.

4. Богато е на фибри – които подобряват храносмилателния процес и здравето на червата.

5. Оказва влияние върху холестерола – благодарение на наличието на фибри в състава си, които регулират и понижават нивата на холестерола, а оттам подобряват и сърдечното здраве.

6. Понижава кръвното – лененото семе е особено полезно за хора, които страдат от високо кръвно налягане, тъй като то го понижава.

ленено семе

7. Лененото семе е с високо съдържание на протеини – и в частност на растителни такива, заради което може да бъде изключително полезна храна за хора, които не ядат месо.

8. Помага за контрола на кръвната захар – понижава я заради съдържанието си на фибри и може да бъде полезна храна за хората, които страдат от диабет.

9. Намалява чувството на глад – и така може да ви помогне да се отървете от излишните килограми. Контролът на апетита е от основно значение, ако сте си поставили тази цел, а лененото семе прави точно това.

10. Лененото семе е универсална съставка – може спокойно да го прибавите към ежедневното си меню и много скоро да усетите положителните резултати от влиянието му върху себе си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати