gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезно или вредно е червеното вино

Полезно или вредно е червеното вино

Червено вино

Всички сме чували, че чаша червено вино е полезно за сърцето. Чували сме още, че алкохолът вреди на цялото ни тяло, особено много на черния дроб. Така се оказва, че сме в дилема – полезно ли е червеното вино или не е?

Истината е, че проучвания действително сочат, че червеното вино намалява риска от много болести. Все пак обаче има мярка, която не бива да преминаваме.

Червеното вино е отговорно за така нареченият Френски парадокс. А именно – във Франция по-малко хора страдат от сърдечно-съдови заболявания. Стигнало се е до вярването, че този факт се дължи именно на червеното вино.

Истината – червеното вино съдържа полезни вещества. Сред тях са антиоксиданти, за които проучвания сочат, че са полезни за здравото сърце и за цялото тяло, като дори намаляват риска от развитието на някои видове рак. Количеството на тези антиоксиданти обаче не е голямо – трябва да изпием няколко бутилки, за да постигнем ефектите. А това би ни навредило.

Френски парадокс

Смята се още, че напитката намалява риска от сърдечни заболявания, инсулти и преждевременна смърт. Така то се превръща в най-полезната алкохолна напитка. Хората, които консумират по 150 милилитра вино на ден, имат с 32% по-малък риск от подобни заболявания в сравнение с тези, които не пият алкохола.

Консумацията на червено вино е свързана и с намален риск от някои видове рак – рак на дебелото черво, рак на яйчниците и на простатата. Смята се, че напитката намалява и риска от деменция, депресия, инсулинова резистентност и диабет.

Червено вино

Трябва да внимаваме с количеството обаче. Повече от 2-3 чаши дневно могат да доведат до алкохолизъм, цироза, преждевременна смърт, наддаване на тегло. Факт, който не бива да забравяте - алкохолът е изключително калоричен във всичките си форми. Едновременно с това с него не получаваме ситостта, която храната ни дава. А виното пък е един от алкохолите с най-много полезни съставки.

Въпреки това, придържайте се към умерена консумация. Смята се, че тя е по 1-2 чаши вино на ден. Специалисти препоръчват да имаме и поне 2 дни седмично, в които не консумираме никакъв алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати