Как да мием плодовете и зеленчуците
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да мием плодовете и зеленчуците

Как да мием плодовете и зеленчуците

Миене на зеленчуците
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.28 лв.
Виж ››

Всеки знае, че плодовете и зеленчуците са основният източник на редица витамини, минерали и хранителни вещества, поради което спомагат за поддържане на добро здраве и силна имунна система.

Плодовете и някои зеленчуци е най-добре да бъдат консумирани в суров вид, за да може до организма да достигнат съдържащите се в тях полезни вещества. Много често, обаче, заедно с полезните вещества поглъщаме и много вредни.

При отглеждането на плодовете и зеленчуците се използват химикали и пестициди. Те често са в замърсена околна среда, а когато биват изложени на пазара, върху тях попадат и други бактерии от самите щандове или от купувачите.

Затова, за да се предпазим от всички вредни вещества, които съдържат, е необходимо да измиваме правилно плодовете и зеленчуците си преди консумация. За наша радост съществуват определени правила, които ще ни помогнат да ги измиваме правилно. Ето как правилно да мием плодове и зеленчуци:

Зеленчуци и плове във вода за измиване

Плодовете с дръжки (ябълки, круши) съдържат най-голямо количество бактерии и мръсотия в основата на дръжките и около цвета. Затова, след като се измият добре със студена вода, е желателно двата края на плода да се отрежат.

Ягоди, малини, боровинки, къпини. Те също трябва да бъдат добре измити със студена вода, тъй като са източник на инфекцията echinococcsis - смъртоноста паразитна болест.

Плодовете и зеленчуците с кора (портокали, мандарини, тиква, тиквички) също трябва да бъдат старателно измити, а кората им изтъркана с четка, тъй като по нея има бактерии, които често попадат върху ръцете ни и съответно в устата ни поради неправилно измиване.

Бананите, подобно на плодовете с кора, е желателно да бъдат измивани с топла вода.

Кореноплодните зеленчуци (картофи, моркови) се накисват за няколко минути, след което кората им се изтърква с четка.

Миене на марулята

Зелените зеленчуци с кора се накисват за няколко минути в студена вода и след това се прецеждат. Процесът се повтаря 2-3 пъти. При марулята и зелето се премахват най-външните листа преди да бъдат измити.

Броколите и карфиолът се накисват за 2-3 минути, нарязват се и отново се изплакват.

Доматите и краставиците се измиват със студена вода, след което се поливат с вряща вода. Това са основните правила за измиването на плодове и зеленчуци, с които ще се предпазите от опасни зарази.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати