Ягоди: Хранителни факти и ползи за здравето

Хранителни факти за ягодите

Ягодата, известна и с латинското си наименование Fragaria ananassa, произхожда от Европа през 18 век. Това е хибрид на два вида диви ягоди от Северна Америка и Чили.

Ягодите са яркочервени и имат сочна текстура, характерен аромат и сладък вкус. Те са отличен източник на витамин С и манган, а също така съдържат значителни количества фолиева киселина (В9) и калий.

Ягодите са много богати на антиоксиданти и растителни съединения и могат да имат ползи за здравето на сърцето и кръвната захар.

Обикновено те се консумират сурови и свежи, но могат да се използват и в различни конфитюри, желета, десерти и ароматизанти за храни.

Хранителна информация за ягодите

Ягодите са съставени основно от вода (91%) и въглехидрати (7.7%). Те съдържат само малки количества мазнини (0.3%) и белтъчини (0.7%). Една чаша цяла ягоди (150 г) съдържа по-малко от 50 калории.

Консуамация на ягоди

Пресни ягоди са много богати на водно съдържание, така че общото им съдържание на въглехидрати е много ниско (по-малко от 12 грама на чаша).

Повечето въглехидрати в тях идват от прости захари като глюкоза, фруктоза и захароза, но те също съдържат известно количество фибри.

Нетното смилаемо съдържание на въглехидрати е по-малко от 6 грама на всеки 100 грама ягоди.

Ягодите имат оценка на гликемичния индекс от 40, което е относително ниско.

Това означава, че консумацията на ягоди не трябва да води до големи скокове в нивата на кръвната захар и се считат за безопасни храни за диабетици.

Растителните влакна, съдържащи се в ягодите, са важни за храненето на полезните бактерии в червата и за подобряване на храносмилането. Те са полезни и за отслабване и могат да помогнат за предотвратяване на много заболявания.

Антоцианинът в ягодите е отговорен за техния червен цвят. Ягодите съдържат и елагова киселина. Тя е във високи количества в този вкусен плод. Елаговата киселина е полифенолов антиоксидант, който може да има много ползи за здравето.

Повече от 25 различни антоцианини са намерени в ягоди. Най-голям процент се пада на Пеларгонидин. Антоцианините са отговорни за ярките цветове на плодовете и цветята. Обикновено те се концентрират в кората на плодове, но ягодите също изобилстват от тези полезни съединения.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати