Топ 8 ползи за здравето от карфиола
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Топ 8 ползи за здравето от карфиола

Топ 8 ползи за здравето от карфиола

Здравословни ползи от карфиола

Карфиолът е изключително здравословен зеленчук с редица благоприятни действия за здравето.

Вижте 8-те ползи от консумирането на карфиол:

1. Съдържа много хранителни вещества

Карфиолът е с много ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини. Истината е, че той съдържа почти всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото ни.

В 128 g суров карфиол има:

- Калории: 25

- Фибри: 3 g

- Витамин С: 77% от препоръчителния дневен прием

- Витамин К: 20% от препоръчителния дневен прием

- Витамин В6: 11% от препоръчителния дневен прием

- Фолиева киселина: 14% от препоръчителния дневен прием

- Пантотенова киселина: 7% от препоръчителния дневен прием

- Калий: 9% от препоръчителния дневен прием

- Манган: 8% от препоръчителния дневен прием

- Магнезий: 4% от препоръчителния дневен прием

- Фосфор: 4% от препоръчителния дневен прием

2. Има високо съдържание на фибри

Карфиолът съдържа много полезни вещества
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Карфиолът съдържа голямо количество фибри, които са важни за намаляване на възпалението и подпомагане на храносмилането. Диетата, богата на фибри е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

3. Добър източник на антиоксиданти

Карфиолът е много богат на антиоксидантите глюкозинолати и изотиоцианати, за които е доказано, че забавят растежа на раковите клетки. Той съдържа и каротеноиди, флавоноиди и витамин С, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и стимулират имунната система.

4. Може да помогне при отслабване

С карфиол се отслабва

Карфиолът има високо съдържание на фибри и вода. Всъщност, съдържанието на вода е внушителните 92%. Всички тези свойства могат да бъдат от полза при загуба на тегло.

5. Богат е на Витамин В4 (Холин)

Холинът е важно хранително вещество, което много хора не успяват да си набавят. Една чаша карфиол съдържа 45 mg холин, което е около 11% от препоръчителния прием за жените и 8% за мъжете. Холинът участва в много процеси в тялото, като поддържането на целостта на клетъчните мембрани, синтезирането на ДНК и поддържането на метаболизма. Освен това предотвратява риска от от чернодробни, сърдечни и неврологични заболявания.

6. Богат на Сулфорафан

Карфиолът съдържа антиоксидантът сулфорафан. Сулфорафанът е растително съединение с много благоприятни ефекти. Той намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

7. Нисковъглехидратна алтернатива на зърнените и бобовите растения

Карфиолът е диетична храна с много фибри

Консумирането на карфиол е фантастичен начин да увеличите приема на зеленчуци и да спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати. Една чаша карфиол съдържа 5 g въглехидрати, а една чаша ориз съдържа 45 g въглехидрати - девет пъти повече от карфиола.

8. Лесно приложим към диетата

Много е лесно да добавите карфиол към вашето меню. Може да го консумирате суров, сварен, задушен или печен. Освен това той може да се използва в много рецепти и да се комбинира с различни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати