Колко често и в какви количества се препоръча консумацията на червено месо?

Консъумация на червено месо

Ако потърсите в интернет информация за червеното месо, ще се натъкнете на хиляди материали, в които се обяснява, че не трябва да прекалявате с него. Дори се стига до по-далеч в твърдения, че не трябва да се консумира, тъй като причинява рак.

Но дали това е така? В зависимост от това какъв вид червено месо сте избрали да консумирате, нещата са много различни. Например, телешко месо е много по-полезно и здравословно от свинското. Независимо обаче какъв вид червено месо ядете, то е много хранително и с високо съдържание на хранителни вещества.

Свинско

Ето колко често и в какви количества се препоръча консумацията на червено месо.

Съществуват различни теории за това колко червено месо трябва да се яде. Според някои изследователи не трябва да се консумира повече от 455 г на седмица или около 2-3 телешки или свински пържоли. Разбира се, ако ядете агнешко или телешко, е за предпочитане пред свинското. Скорошно проучване установи, че биологичното червено месо е по-здравословно от т. нар. произведено във фермите. Причината - органичното е месо от животни, които не са хранени с пестициди и различни продукти, съдържащи хербициди. Плюс това, не е тайна, че във фермите дават на животните антибиотици и хормони, за да стават по-големи и "дават" повече месо. Това пък може да навреди на качеството на месото, което след това ние консумираме и реално - да приемаме тези антибиотици чрез месото.

Съдържанието на мазнини в червеното месо в последните годни е намалено много заради новите методи за отглеждане и обезкостяване, при които се премахва много от мазнината. Добре изрязано крехко червено телешко месо вече съдържа само около 5 % мазнини, а свинското – около 4 %, докато агнешкото – около 8 %.

Червено месо

За сравнение кашкавалът съдържа средно около 34 % мазнини. От друга страна, червеното месо е източник на желязо, цинк, омега-3 мастни киселини, витамин B 12, които са полезни за сърцето и мозъка. Месото на животното, захранвано с трева, съдържа по-високи нива на мастноразтворими витамини като А и Е и омега-3 мастни киселини.

Около половината от мазнините в червеното месо са ненаситнени, които се вярва, че са и по-здравословни. Проучванията показват, че месото е основен източник на мононенаситени мазнини в диетата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати