Предпазване на черния дроб от затлъстяване

Предпазване на черния дроб от затлъстяване

Общоприето е, че само онези хора, които водят неправилен начин на живот, имат проблеми с черния дроб. Злоупотребяващите с алкохол, мазни храни, пушачите попадат в опасната зона на застрашените от омазнен черен дроб. Честият прием на лекарства и заседналият начин на живот са рискови фактори за затлъстяване на черния дроб.

Но това далеч не е точно цялата истина. Здравето на черния дроб се влияе от много фактори, които по-късно могат да доведат до сериозни чернодробни проблеми. Трябва да се отбележи, че в 80% от случаите чернодробните заболявания са асимптоматични, тъй като в него няма болезнени окончания.

Неотдавнашно проучване показа, че всеки трети от хората, които посещават специалист, е имал мастно чернодробно заболяване под формата на мастна хепатоза. И в повечето случаи тези хора дори не подозират, че имат някакви аномалии в черния дроб.

Когато се открие такъв проблем, често е трудно за специалист да коригира настъпилите промени в тялото: необходимо е продължително и сериозно лечение. Ето защо навременната диагностика на чернодробните заболявания, както и тяхната профилактика, са много важни за поддържането на здравето.

На първо място, трябва да се придържате към здравословен начин на живот. Но можете да обърнете внимание на специални инструменти, които са насочени към подпомагане на функционалната способност на черния дроб. Това са продукти от растителен произход или състоящи се от вещества, свързани с организма, което гарантира техния нежен ефект и добра поносимост. Те действат интегрирано, осигурявайки многостранен ефект.

За да предпазите черния дроб от неблагоприятни фактори, включително лоша екология и лоши навици (пушене, алкохол, преяждане), периодично прочиствайте черния дроб. Шлаковият черен дроб отслабва и започва да произвежда токсична жлъчка, която също може да отрови тялото. Ето защо всяка пролет и есен се препоръчва прочистване на черния дроб, за да се отстрани токсичната жлъчка.

Терапевтична диета срещу затлъстял черен дроб

Забранени храни при затлъстял черен дроб

На всички пациенти с хепатоза се предписва специална диета при затлъстяване на черния дроб.

Първото нещо, което пациентът трябва да направи за черния дроб, е да отслабне. Това може да се постигне чрез отхвърляне на сладки, мазни, нишестени храни.

Възстановяването на човек зависи от това как да се храни при затлъстяване на черния дроб.

Забранени храни при омазнен черен дроб

- всички пържени и пушени ястия, колбаси;

- консервирани храни;

- тестени изделия;

- всички бульони, особено силни, богати;

- сосове, включително майонеза;

- концентрати;

- бързо хранене;

- боб;

- алкохол, включително бира.

Позволени храни при омазнен черен дроб

Диета при затлъстял черен дроб

Необходимо е да се използват разрешени храни в диетата. Правилното хранене със затлъстяване на черния дроб помага за предотвратяване на дегенерация на органи, възстановяване на хепатоцитите:

- Пресни зеленчуци, които са източник на витамини, микроелементи, които поддържат черния дроб;

- Необходимо е да се яде повече грозде, ябълки. Те съдържат антиоксиданти, които спомагат за възстановяване на тъканите на органите;

- В диетичното меню за затлъстял черен дроб винаги трябва да има ядки, слънчоглед и тиквени семки;

- Препоръчително е вместо захар да се използва мед;

- Хлябът може да се яде сух и в малки количества;

- Морски дарове, риба;

- Пациентите с мастна хепатоза трябва да ядат повече зърнени храни;

- От мазнини са полезни царевица, слънчоглед, зехтин.

- От подправките са полезни ванилията и канелата.

Препоръчва се частично шест хранения на ден. Ако пациентът не яде забраненото при затлъстяване на черния дроб и обогати диетата с храни с витамини и микроелементи, тогава желязото постепенно ще се възстанови.

След 1–1.5 години работата на черния дроб ще се подобри, но през целия живот ще трябва да се спазва хранителна терапия.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати