gotvach.bg»Статии»Диети»Как да разберем дали сме затлъстели?

Как да разберем дали сме затлъстели?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Как да разберем дали сме затлъстели?

Телесната мазнина изпълнява функции на резервоар от енергия, термична изолация, защита срещу удари по тялото на човек. По принцип жените имат повече телесна мазнина от мъжете. Затлъстяване настъпва, когато приемът на калории надвишава количеството енергия, която човек изгаря.

Самото заболяване често има повече от една причина. Генетичното предположение, средата, психологическото състояние и други фактори влияят върху появата на заболяването. Според експерите, мъжете с телесна мазнина над 25%, и жените с над 30% се считат за затлъстели.

Измерването на телесната маса на човек до детайл не е особено лесна работа. Най-добре е то да стане под вода, което се счита за най-прецизния метод за измерване на тлъстините. Тази процедура може да се извърши само в специална лаборатория със специализирана апаратура.

Измерване на телесна мазнина

Съществуват и два по-лесни метода за измерване на телесната мазнина, но те могат да дадат неточни резултати, ако са проведени от неопитен човек, или пък ако се изследва човек с тежка форма на затлъстяване. При първия метод се измерва дебелината на кожната гънка в различни части на тялото.

Вторият включва пускането на безвредно количество ток в човешкото тяло, известен като анализ на биоелектрическото съпротивление. И двата метода се използват широко в здравните клубове и в комерсиалните програми за отслабване, но на резултатите от тях трябва да се гледа с известен скептицизъм.

Как да разберем дали сме затлъстели?

Използване на таблици

Измерването на телесната мазнина наистина не е лека работа и дори самите лекари често разчитат на други методи за диагностициране на затлъстяването. Два от широко използваните методи са таблиците тегло спрямо височина и индекс на телесната маса. Въпреки, че и двата метода имат своите ограничения, те са надеждни индикатори, че някой има проблем с теглото. Те са лесни за изчисление и не изискват специална апаратура.

Индекс на телесната маса (ИТМ) – Индекс на телесната маса

Индексът на телесната маса (ИТМ) е ново понятие за повечето хора. Повечето лекари и изследователи на затлъстяването обаче го използват като система за измерване. ИТМ използва математическа формула, при която се взимат под внимание както височината, така и теглото на човека. ИТМ се равнява на човешкото тегло в килограми, разделено на височината в квадратни метри.

(ИТМ = кг / м 2). В таблицата, поместена тук, са направени нужните математически и метрични преобразувания. За да използвате таблицата, намерете съответната височина в лявата колона. Придвижете се по реда към определяното тегло. Числото най-отгоре на колоната е ИТМ, съответстващ на това тегло и маса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мелиска 2
мелиска 2
03.04.2013 14:15
ами отслабни де
1
0
мелиска
мелиска
01.04.2013 23:36
искам да ослабна много сам дибела килограмите ми са тварде много 64
0
0