Отслабване при хипофункция на щитовидната жлеза

Отслабване при хипофункция на щитовидната жлеза

Отслабване при хипофункция на щитовидната жлеза

Много пациенти с хипофункция на щитовидната жлеза се борят с неспособността си да отслабнат, а намаляването на теглото за тях е цяло предизвикателство. Най-новите изследвания, фокусират вниманието върху оценката на два ключови хормона - лептин и Т3.

Установено е, че хормонът лептин е основен регулатор на телесно тегло и обмяната на веществата. Той се секретира от мастните клетки и нивата на лептин се увеличават с натрупването на мазнини. Увеличаването на лептин секрецията, която се проявява с увеличаване на теглото, обикновено се захранва обратно към хипоталамуса като сигнал, че има достатъчно енергия и магазини. Това стимулира организма да изгаря мазнините, вместо да продължи да съхранява излишната мазнина и стимулира щитовидната жлеза.

Проучванията обаче показват, че по-голямата част от хората с наднормено тегло, имат трудности при загубата на килограми, заради различната степен на лептин съпротивата, където лептинът има понижена способност да се отразява на хипоталамуса и да регулира обмяната на веществата. Съпротивата която той оказва в хипоталамуса дава сигнал за глад, така че множество механизми са активират и започват увеличаване на мастните депа, тъй като тялото се опитва да се пребори със състоянието на глад. Механизмите, които се активират, действат също и за увеличаване на апетита, увеличаване на инсулиновата резистентност и инхибиране на липолизата (разпределението на мазнините). Какъв е резултатът? Наднормено тегло и по-трудно отслабване.

Когато имате занижена функция на щитовидната жлеза и тя респективно не произвежда достатъчно хормони, то ефекта е и забавен метаболизъм. Освен забавянето му се забавят и всички процеси в тялото ви от храносмилането до растежа на косата. Което от своя страна води до качване на килограми и трудно отслабване. При такъв случай вие трябва много да внимавате с диетата си, защото неправилното хранене може допълнително да утежни вашето положение.

Освен всичко казано до тук, хората с понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) много често са склони да се чувстват уморени, което прави упражненията много по-трудни за тях, защото просто те разполагат с много по малко енергия. С забавения метаболизъм и малкото енергия, както вече разбрахте отслабването се оказва доста трудна и непостижима цел.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
станка
станка
26.02.2015 21:12
глупава статия, не казва нищо по въпроса за който е спомената в заглавието. Празнословие.
39
0
знаеща
знаеща
04.11.2013 09:24
Беъполеъна статия. подвеждащо заглавие.
25
3
Юлия
Юлия
01.11.2013 21:19
Най-добрият начин за отслабване при ендокринни заболявания - хипотироидизъм, диабет и т.н. е - ХОДЕНЕ! ПОНЕ 2-3 часа на ден, желателно повече, и то ВСЕКИ ДЕН - най-напред една ГОДИНА и така до края - за добро качество на живот и без преувеличение води до оздравяване.
Това е единственият тип активност, която балансира идеално хормоните при "нелечими" болести. Повлиява инсулиновата резистентност, която е пречката за отслабване. В резултат се топят именно коремните мазнини и тези по гърба, раменете.
Аз по този начин свалих неусетно 8 кг. за 8 месеца. Иначе не се получаваше никак, ама никак...
20
2
Milena
Milena
15.09.2013 09:38
Аз съм с отстранена щитовидна жлеза от две години. Напълнях с около 7 кг въпреки усилията ми. Ходя и на фитнес. Като видях заглавиети мислех, че ще науча нещо полезно. Нищо подобно. Четох и други такива безполезни статии в този сайт и мисля вече да не ви четя.
23
1
Мари
Мари
14.09.2013 09:11
Според мен, прочетеното до тук е само увод към статията. Защото в същност липсва основното - ОТСЛАБВАНЕ при хипофункция на щитовидната жлеза. Всичко,казано тук, си го знаем. Общо взето хората не знаят КАК да се измъкнат от това състояние.
18
1
Мармаладка
Мармаладка
14.09.2013 01:34
Невероятна статия! Пълна с нова и полезна информация!

Абе вие сериозно ли????? И как точно това скупчване на текст помага на хората с гореописания проблем да го решат? Като нямате да кажете нещо съществено, по-добре недейте, и не ни губете времето с подвеждащи заглавия...Да не говорим какъв оптимизъм лъха от т. нар "статия" , голям кураж ще вдъхнете на тези хора, на които и без вас им е достатъчно трудно да се справят със здравословния си проблем...
17
1
Б.Петрова
Б.Петрова
13.09.2013 21:33
Да,Петя,лесно е да казваш"за тези без грам воля", когато си млад. И аз бях напълняла след второ раждане и също лесно свалих килограми. Сега, след 45г имам проблеми с щитовидната жлеза и ми е много трудно и 3кг да сваля.
10
0
nessy
nessy
07.09.2013 21:13
Години наред не съм си променяла хранителните навици , но последните два месеца наддадох доста , окапване на косата , силно сърцебиене ,така че въздух не можеш да си поемеш, безсъние ,лесна умора ,сприхавост,трудно се концентрираш ,забравяш ,възли и т.н.,не мисля ,че това състояние е оправдание.
5
2
Маркова
Маркова
07.09.2013 18:32
Статията с нищо не помага на хората с описаните проблеми. Просто е ненужна.
9
0
Eмилия
Eмилия
07.09.2013 17:09
Вижте заглавието - и нищо по въпроса в статията -причините да но не и диета е описана,,,,,само си пишат хората,,,,,
3
0
дияна
дияна
19.06.2015 10:32
мили приятели аз имам подобен проблен с щитовидната жлеза - хипофункция, не помогнаха никакви диети докато не почнах да пия келп по едно на ден и омега 3 по две на ден е ограничих и храната никакво месо само плодове и зеленчуци ефекта беше поразяващ за три месеца смъкнах десет килограма и най важното ги задържах успех дори и физически се чувствам по добре въпреки заболяването
10
0