Риба Фагри

Риба фагри
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Морето ни поднася в дар невероятно разнообразие от вкусна и полезна храна. Най-голям дял от нея се пада на рибите. Сред тях има една, която носи цвета на страстта и вкус, който съблазнява. Това е рибата фагри. Тя е една от най-впечатляващите на външен вид и вкус риби, която живее сред кристално чисти морски води в идеални условия и е висококачествена риба с мек, сладък вкус и висока хранителна стойност, защото съдържа омега-3 мастни киселини.

Който вече е опитал незабравимия вкус на фагри, може да научи нещо повече за нея. А информацията за тази морска красавица може да накара други да се насладят на вкусовите качества на този морски обитател.

Класификация и етимология на риба фагри

Латинското название на рибата е Pargus pargus и принадлежи на семейство Sparidae. Наричат това семейство морски платики. Те са компресирани риби с дълбоко тяло, малка уста, единична гръбна перка със силни бодли и къса анална перка. Те са вид бодлоперки, наричани също морски каракуди. Имат заострени гръбни перки и големи, здраво закрепени люспи.

Това са месоядни риби, обитаващи умерени и тропически води, които живеят и се хранят близо до дъното. В семейство Sparidae се срещат и хермафродити. Такава е рибата фагри.

За първи път е описана от шведския натуралист Карл Линей в неговата Sistema Naturae през 1758 година в Х издание. Линей дава име на рибата Sparus pargus, преместена е в рода Pargus. Има и още няколко разговорни названия. В Персийския залив я наричат бял снапър, във Великобритания я наричат Red porgy, гръцкото название е фагри. Наричат я също царска риба и е позната от древни времена.

Как изглежда рибата фагри?

Червената фагри е риба с относително големи размери и продълговата форма на тялото. Стандартната дължина за вида е 75 сантиметра, въпреки че по-често се срещат екземпляри наполовина по-малки. Търговската големина е между 30 и 50 сантиметра.

Очите на рибата са високо поставени на главата. Гръбната перка на фагри има 11 до 13 бодли и 9 до 10 меки лъча, докато аналната перка има 3 броя бодли и 7-8 меки лъча.

Тази риба е сребристо-розова на цвят, с по-тъмни сини петна по тила и зад гръдните перки. Опашната перка е тъмнорозова с по-бледи върхове, а останалите перки са бледорозови.

Повечето риби имат зъби, подобни на кътници като повечето хищници.

Разпространение и местообитания на риба фагри

Приготвяне на Риба Фагри

Червеното фагри се среща в топлите крайбрежни води от двете страни на Атлантическия океан. От източната страна обхватът се простира от Южна Британия до Западна Сахара, включително водите около Канарските острови и остров Мадейра и Средиземно море. Обхватът на фагри включва Мраморно море, но не се простира до Черно море.

От западната страна на Атлантическия океан може да бъде открита от източния бряг на САЩ до Аржентина на юг. Присъства в Мексиканския залив и западната част на Карибско море, но я няма в източната част.

Може да стига на дълбочина до 250 метра, но по-често се среща между 10 и 80 метра, на континенталните скали. Това е дънен вид риба, която може да бъде открита както в скалисти райони, така и в такива с мека утайка. Младите екземпляри често обитават легла от морска трева или навлизат в лагуни понякога.

Екологична характеристика на риба фагри

Този вид дънна риба се храни или близо или на морското дъно с ракообразни, мекотели и дребни рибки. Те са хермафродити, като малките първо се раждат женски и в даден момент някои променят пола си на мъжки. Половата зрялост достигат на възраст 2-3 години.

Промяната на пола става в широк диапазон от размери - от 206 до 417 милиметра и широк диапазон от възрастта и - от 2 до 9 години.

Не всички риби сменят пола си. Някои са първични мъжки, на които яйчниковата тъкан атрофира преди да стигнат възраст на зрели индивиди. Други са вторични мъжки - държат се като женски няколко цикъла, преди да сменят пола си. Други остават женски и като възрастни, притежавайки само елементарна мъжка тъкан.

Има доказателства, че смяната на пола е продиктувана от социални или екологични фактори, тъй като те нямат генетичен кабел, както се казва на езика на науката.

Състояние на популацията на риби фагри

Червената фагри е важен вид както за търговския, така и за любителския рибилов. Това важи особено за източното крайбрежие на САЩ, Аржентина и Средиземно море. Обикновено се лови с въдица и популацията е силно намаляла заради прекомерната експлоатация, но в някои области са определени минимални ограничения за размера на уловените екземпляри, в опит да ограничат улова и да заздравят популациите.

Друг начин за опазване на запасите е използването на аквакултури, особено в Средиземно море.

Въпреки намаляването на запасите от тази риба в някои райони от разпространението на вида и сложните биологични нужди, които тя има, може да се каже, че като цяло не е изложена на риск от изчезване. Затова Международният съюз за опазване на природата е оценил нейния природозащитен статус като най-малко притеснителен и търговията и улова на рибата са силно застъпени в икономиката на някои от регионите, където присъства.

Риба фагри в кулинарията

Фагри
Снимка: Vesela SH

Тази риба е изключително популярна в кухнята на много народи, защото нейното месо е деликатно и нежно като структура плътно и вкусно и с лек розов цвят. Липсва му натрапчивият мирис на риба и както останалите хищни риби почти няма кости.

Ценната риба фагри се смята за един от най-добрите рибни деликатеси, приготвени на скара.

Консумират се двата вида - уловените диви риби в морето и отглежданите в рибовъдни ферми. Дивите са в началния край на ценовия спектър, докато отглежданите в специализирани ферми са по-скъпи.

Как се приготвя и сервира риба фагри?

Рибата е с люспи и затова те се почистват, а кожата се запазва. Фагри се приготвя с билки, пече се на скара и се поднася гарнирана с дресинг от лимон и зехтин.

Може също така да се задуши и да се направи рибена чорба с нея.

Подходяща гарнитура към риба фагри са зеленчуците. Без значение какъв е методът на приготвяне, важното е да се запази вкусът на рибата.

В република Корея я поднасят също печена със салата от майонеза. Толкова е популярна, че се смята за един от вкусовете, представящи страната.

У нас е позната като гръцка риба и се приготвя и поднася във вариантите, които са популярни в Гърция - най-вече на скара с цитруси и зеленчуци. Изборът обикновено е с канапе от зеленчуци, с морска сол и лимон, в солена кора. Последният вариант обикновено се поднася със сос от брашно, билки, цитруси и яйчен белтък.

Всички възможности за приготвяне са освен вкусни и много полезни, защото рибата фагри е здравословно предложение.

Подходящи подправки за фагри са мащерка, магданоз, чесън, див и пресен лук, черен пипер, розмарин, мента, копър и разбира се, зехтин.

Подходящи напитки при поднасяне на фагри

На деликатното рибно месо отиват деликатни вина - били то бели или червени. Изборът зависи от начина на приготвяне на рибата. Може да се поднесе също и с изстудена бира. Типичните гръцки мастика и узо също са подходящи за рибата.

А ако търсите вкусни идеи как да сготвите фагри, погледнете тези рецепти за ципура. Ако искате по-диетично ястие, хвърлете поглед на рецептите ни за печена риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати