Листа Нори

Листа Нори

Листа Нори

Листата нори са една от задължителните съставки при приготвянето на суши. Те се правят от сушени, ядливи морски водорасли, които традиционно се отглеждат в пристанищата на Япония. Популярно място за отглеждането на листа нори е североизточното крайбрежие на Япония, в района Сендай и островите наоколо, където комбинацията от студена вода, тихи заливи и плитки води са се оказали подходящата среда, за отглеждане на т. нар. Porphrya tenera.

Обикновено в специалните мрежи се поставят във внимателно определена височина, в зависимост от прилива и отлива, така че по време на престоя си, нежните растения да имат максимален достъп до слънчева светлина и приток на чиста вода. Те нарастват и обхващат цялата мрежа в продължение на месеци, след което в края на зимата следва почистване, нарязване на тънки ивици и сушене при естествени условия.

Листата нори се приготвят от пресовани или сушени пурпурни морски водорасли. Когато се изпекат, вкусът на тези почти черни на цвят листи става доста приятен. Ако цветът им е зелен, значи са печени преди по-нататъшната им обработка.

Приготвянето на листата нори доста напомня древното приготвяне на хартия. В повечето случаи при приложението им в кулинарията те са изпечени. Днес производството и разпространението на листа нори е превърнато в индустрия. Нори листата се произвеждат във фабрики и се продават обикновено в стандартна форма и размер 18 х 21 см.

Суши

Избор на листа нори

Качествените листа нори имат няколко характерни белега – трябва да са дебели, гладки, лъскави, черни или с тъмно зелен цвят, да нямат дупки.

Известни като Sushi Nori, листата нори са един от най-популярните морски зеленчуци. Отличават се с мек, изтънчен вкус и се предлагат на пазара в лесна за употреба форма. Готовите листа нори са препечен, готов за консумация продукт за опаковане на суши или като закуска. За качествените листа нори са важни средата, в която се отглежда и познанията на японските майстори.

Състав на листа нори

Листата Нори като вид водорасло съдържат доста полезни вещества. Те имат по-високи стойности на протеини в сравнение с повечето други морски зеленчуци. Нивото на съдържащите се в тях протеини достига 35% В листата нори за суши има и внушителна концентрация на витамини, минерали и други полезни вещества.

Продукти за Суши

Листа нори в кулинарията

Нарязана на ивици, листата нови може да бъдат отлична гарнитура към зърнени храни, салати и др. Освен за направата на суши, с листа нори се гарнират спагети или пък се овкусява супа. В Япония хапването от деца на нори листа е заместител на яденето на снакс.

Приготвянето на суши лежи на основата на ориз и нори водорасли. Приготвянето се улеснява от бамбукова подложка за суши, която помага листата нори да се завият равномерно. Има три вода за навиване на суши с нори:

- Маки – листата нори са отвън, ориз и пълнежи от вътре. Постигнатата формата е цилиндрична.

- Урамаки – това са бърнати маки. При които ориз отвън, водорасли, ориз и пълнежи са вътре. Също са в цилиндрична форма.

- Ръчно направени рула – те се оформят като фунийки сладолед, като нори са фунийката, а ориза и пълнежите са вътре.

Корите нори намират широко приложение във вегетарианската кухня. Тъй като са източник на важни хранителни вещества за вегетарианците, противниците на месото редовно включват различни видове водорасли в своите яхнии, салати и ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати