Кофеин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24730k
Кофеин в кафето

Кофеинът е естествена съставка съдържаща се в кафето, която действа като стимулант за централната нервна система на човека. Кофеинът е определен като ксантинов алкалоид, който се съдържа в листата и плодовете на различни растения - кафе, чай, гуарана, какао, кола и други. Той е природен пестицид и парализира и убива различни насекоми, които се хранят с тези растения. Под научния термин триметилксантин, кофеинът се среща в зърната на кафето, листата на чая и други растения. В кафето се наричан кофеин, в чай - тианин, в Гуарана - гуаранин, в Йерба Мате - матеин.

За родина на кафееното дърво се смята Етиопия. Между 12-15 век то попада в Арабия, откъдето употребата му се разпространява по целия свят. Кофеинът се съдържа в повече от 60 растения, които виреят в Африка и Южна Америка. Легенди разказват, че арабите първи започват да го употребяват преди 1000 години като питие, приготвено от листата на кафееното дърво. От Южна Арабия употребата на напитките, съдържащи кофеин се разпространява в целия ислямски свят, след което и в Европа.

Съществува кофеин на прах. Той е във вид на ситен бял прах без мирис, с леко горчив вкус. Чистият кофеин на прах може да бъде разтварян във всякакъв вид течност, като при нормална дозировка дори не повлиява на вкуса. Прекомерно голямото количество кофеин на прах прави напитката горчива и не особено приятна за пиене. В зависимост от състоянието на човешкия организъм кофеинът на прах в по-големи количества може да има по-добър ефект, отколкото изпиването на голямо количество кафе. И двете крайности обаче не са желани.

Употреба на кофеин

Кафе на зърна

Източници на кофеин са кафето, чайовете, какао, енергийни напитки, кофеинови бонбони, стимулиращи добавки, някои шоколадови изделия и сладкиши, а също така и в повечето аналгетици и стимуланти.

Най-честата употреба на кафе и други субстанции съдържащи кофеин е заради ефекта ма намаляване на физическата преумора, повишена концентрация и премахване на сънливостта. Кофеинът е един от малкото стимуланти, които на практика няма негативни странични ефекти, ако не се прекалява с него. Той е свободно достъпен като съставка от много продукти в целия свят. Разтворимостта му във вода не е висока, но силно нараства с повишаване на температурата.

Действие на кофеин

След поглъщане на напитка, съдържаща кофеин или друг продукт с кофеин са необходими около 40-60 минути на стомаха, за да абсорбира кофеина, който след това се разпространява в цялото тяло. Поради тази причина ефектът от кофеина не е мигновен, а се изисква известно време, докато той постъпи в кръвоносната система и се разпредели в тялото. След като кофеинът постъпи в кръвоносната система той продължава да действа от порядъка на 4 до 8 часа. В зависимост от количеството му, както и теглото, възрастта и общото здравно състояние на човек това време може да варира в големи граници.

След преминаване на ефекта се усеща свръх умора и сънливост. Временните “ползи” изчезват и човек може да се почувства по-изморен и с по-голяма нужда от сън, особено ако под въздействието на кофеина е била извършвана тежка умствена или физическа дейност. Кофеинът не е заместител на съня, алармират специалистите.

Както с повечето други стимуланти, независимо от вида и предназначението им, постепенно човешкият организъм започва да се адаптира към кофеина и съответно ефектът му намалява. Това води до нуждата да се увеличат броя на кафетата или другият използван източник на кофеин, за да може да постигне същия положителен ефект.

Времето необходимо на организма да се адаптира към кофеина е доста кратко, като само в рамките на една-две седмици консумация на 3-4 кафета (300-400 мг кофеин), ефектът от тях намалява значително. Важно е регулярно човек да прави паузи в поглъщането на кофеин.

Чапа чах

Дневна доза кофеин

Според Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство, дозата от 300 мг. кофеин за ден за безопасна. Други мнения варират в препоръки за безопасна доза - между 180 до 450 мг. кофеин за ден. Не се препоръчва консумацията на повече от 1/2 от безопасната дневна доза в рамките на 6-8 часа.

Ползи от кофеин

Кофеинът е директен стимулатор на централната нервна система. Има способността временно да потиска сънливостта и да повишава концентрацията на мозъка. Когато навлезе в кръвта през храносмилателната система, той минава през черния дроб, където се метаболизира до три основни метаболита: параксантин (до 84% от погълнатото количество), теобромин (до 12%) и теофилин (до 4%).

Кафето съдържа доста кофеин

Благодарение на параксантин-а, кофеинът стимулира липолизата, процес на разграждане на складираните в мастните клетки мазнини до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвния поток. Теобромин-ът увеличава обема на кръвоносните съдове и обема на отделяната урина, т.е. действа и като диуретик. Теофилин успокоява гладките мускули на бронхите в белия дроб и така улеснява дишането.

Кофеинът стимулира производството на епинефрин (адреналин), увеличава нивата на свободна енергия, като премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността, но без да замества съня. Той подобрява спортните постижения и потиска чувството на умора. Кофеинът подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (предимно при астма, бронхит, симптоми на настинки и грип). Кофеинът увеличава ефекта на болкоуспокояващите и увеличава скоростта и обема на метаболизма. Оказва благотворно влияние при отслабване, като стимулира загубата на тегло, изгарянето на мазнини и отделянето на вода.

При стрес кофеинът увеличава способностите в стресови ситуации и справянето с негативните дразнения. При недоспиване кофеинът повишава концентрацията и спомага запаметяването на информация в стресова среда. Кофеинът намалява сериозно риска от диабет тип 2. Проучване направено на 126 000 мъже и жени показва, че хората, които консумират малко или никакъв кофеин, имат по-голям риск да развият диабет тип 2, от колкото тези, които консумират повече кофеинови напитки.

Освен това кафето си остава най-популярната напитка в цял свят и изпиването на чаша ароматно еспресо, капучино, мляко с нес кафе или друг вид кофеинова напитка е удоволствие за сетивата и релакс за тялото.

газирани напитки

Вреди от кофеин

Честата употреба на кофеин може да доведе до психическа, а понякога дори и до физическа зависимост. Кофеинът се счита за най-разпространеният легален наркотик, (повече от алкохола), защото е достъпен свободно и безконтролно за всички възрастови групи, включително от децата, което го прави особено опасен. Приемът на големи дози кофеин за дълги времеви периоди (повече от 4 седмици) може да доведе до състояние, известно като кофеинизъм - между лека и засилваща се форма на кофеиново отравяне. Съпроводено е от желание на повлияните да приемат по-големи дози кофеин чрез различни продукти, напитки или таблетки.

Освен кофеиново отравяне и кофеинизъм се появяват и кофеин-предизвиканото безсъние, както доста не добре проучени, но свързани с кофеиновия прием състояния. Употребата на кофеин съдържащи продукти може да доведе до гастрит и обострането на гастрит и язва.

Кофеинът е противопоказен за кърмачки и жени в напреднала бременност. Не трябва да се смесва с болкоуспокояващи, защото води до пристрастяване и изместване на точната диагноза на болния. Според някои експерти кофеинът и енергийните напитки, в които се съдържа са опасни за живота в комбинация с алкохол. След масово натравяне на група студенти в САЩ, консумирали определена енергийна напитка с високо съдържание на кофеин и алкохолни питиета, енергизиращата напитка е спряна от производство.

Кофеинът принципно е безопасен за здравето, но при прекаляването с приеманото количество той може да се окаже дори смъртоносен. Примерно един възрастен човек с тегло 50-80 кг нормалната “безопасна” доза кофеин на ден е между 600 и 800 мг (при напреднал стадии на адаптация може и до 1 г). Кофеинът може да е смъртоносен в големи дози около 6-10 г, ако бъдат приети еднократно или в кратък интервал от време.

Важно е да се отбележи, че действието на кофеина зависи от организма на конкретен човек. Има документирани случаи за сериозни проблеми със сърдечносъдовата система при хора приели и едва 2 г кофеин. Условно средната опасна дозировка на кофеин, която може да доведе до сериозни проблеми със здравето и дори смърт е между 150 и 200 мг на килограм телесно теглото. При 60-килограмов човек това се равнява на между 9 и 12 г кофеин.

Предозиране с кофеин

енергийни напитки

Употребата на кофеин под форма различна от няколко кафета на ден, като различни кофеинови таблетки, енергийни напитки и други продукти съдържащи по-големи дози кофеин, включително и чист кофеин на прах., трябва да е в минимални до умерени дози.

Приемът на 300 до 400 мг кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране с кофеин и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. То е съпроводено с ускорено сърцебиене, безпокойство, безсъние, еуфория, болки и гъделичкане в стомаха и червата, диария, учестено уриниране, свръх стягане на мускулите при иначе нормални движения, зачервяване на лицето и лицеви тикове. Натравянето е съпроводено и с общи физиологични състояние като несръчност, загуба на мисли, ирационалност, конфликтност, мании, депресия, липса на ориентация, липса на задръжки, параноя, поява на илюзии и халюцинации и др.

Консумацията на обикновено кафе рядко се оказва опасна дори в големи количества. В една чаша силно кафе се съдържа средно между 50 и 100 мг кофеин, което прави критична дозировка на кофеина постижима с изпиването на цели 50-100 чаши кафе. Този таван се достига и с няколко 100-грамови опаковки нескафе.

Прочети също за кафето и кофеина в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest