Морски дарове

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Морски Дарове

Морските дарове и техният дъх на морски бриз често са свързвани с приятните емоции на лятото. Хубавото е, че пресни или замразени морски дарове можем да открием целогодишно в търговската мрежа, но, разбира се, току-що уловените и приготвени миди, калмари или омари с малко лимонов привкус нямат конкуренция по отношение на аромат и вкус.

Можем да разделим целия набор от морски дарове, които използваме за храна, на 2 големи групи - мекотели и ракообразни. В графата мекотели влизат стриди, миди, калмари, октопод, сепии. За една част от тях е характерно, че се изхранват, филтрирайки вода. В групата на ракообразните присъстват всички видове раци и крабове, омари, скариди и т.н.

Освен, че са невероятно вкусни и се считат за деликатеси, морските дарове са изключително полезна и пълноценна храна. Достатъчно е само да отбележим, че японците са нацията с най-голяма продължителност на живота, а тяхното меню е базирано именно на морска храна, ориз и соя. Японките хапват средно 50 пъти повече риба, 17 пъти повече ориз, 3 пъти повече житни култури в сравнение с европейките.

На всичкото отгоре морските дарове се считат и за диетичен продукт. Благодарение на морската храна, японската диета е около 2 пъти по-ниско калорична в сравнение с нашия хранителен режим. Наскоро учените дори откриха останки от раковини в пещера в Южна Испания, които потвърждават, че неандерталците, подобно на Хомо Сапиенс, са ловели и са се изхранвали с морски дарове преди 150 000 години.

Видове морски дарове

Миди – тези морски дарове са на второ място по добив след стридите. Включват около 25 000 вида, разпространени са в реки, морета и океани, предимно в крайбрежната част. У нас най-популярна и консумирана е черната морска мида (Mytilus edulis). Популярна е също така е бялата пясъчна мида (Mya arenaria), а сред най-големите световни деликатеси са прочутите миди Сен Жак (Pecten maximus)

Раци

Раци – тези ракообразни са достъпни целогодишни – живи и замразени. При живите раци е нужно първо да ги сварите и тогава да отделите месото, а при замаразените – направо може да пристъпите към отделяне на месото. Един рак с тегло 900 г има може да даде около 300 г месо. Черупката на сварения рак сменя цвета си и става оранжевочервена, след което се вати още 8 минути за всеки 500 г тегло.

Стриди – на първо място по световен добив. Преди консумация стридите трябва изключително добре да се почистят с четка, измиват се, отварят се с остър нож и месото се измива. Стридите са вкусни и сурови, поднесени в една черупка само с малко лимонов сок. Считат се за деликатес, а отдавна им се носи славата на афродизиак.

Скариди – тези морски дарове са повече от 2000 вида скариди. Най-големият екземляр е от вида Дъблин бей (лангустини). След тях по размер се нареждат кралските скариди или „джъмбо, както и тигровите. Когато приготвяте пресни скариди, трябва да отделите обвивката главата, и вената по гърба. Тези морски дарове също са вскуни, приготвени съвсем семпло, задушени с малко мазнина, чесън и бяло вино.

Омари

Омари – счита се за най-голямото ракообразно. От това семейство морски дарове са познати около 163 вида омари/лобстери, разпространени в целия свят. Предпочитат по-студените води, като в Канада е уловен най-големият екземпляр - с тегло 20, 14 кг, на възраст повече от 100 години. Омарите на пазара са на възраст около 10 години. Винаги избирайте по-голям омар, което ви гарантира повече вкусно месо.

Калмари – тези морски дарове са хищници, понякога наричани южна сепия и наброяват повече от 300 вида. В по-голямата си част обитават тропическите морета. Имат изключително вкусно и хранително месо, което всъщност представлява тяхното тяло и пипалата.

Октопод

Октоподи – тези морски обитатели са изпитание за кулинарните способности на неопитен готвач, но веднъж приготвен, октоподът е невероятно вксуен морски дар. Преди всичко трябва да се свари, а от там насетне може да се пече, пържи и т.н. Важно е при измиването на октопода да премахнете торбичката с мастилената течност и да го начукате хубаво с дървено чукче, за да стане по-крехък.

Сепия – тези по-непопулярни у нас морски дарове са представени от около 30 съвременни вида, които обичат топлите води на силно солените морета. Имат нежно и изразено вкусно месо.Преди приготвяне е нужно да ги мариновате, след което може да ги пържите, варите и използвате в различни ястия.

Състав на морските дарове

Морските дарове са безценен източник на много хранителни вещества, витамини и минерали. Те съдържат почти толкова белтъчини, колкото и месото, с тази разлика, че са по-нискокалорични. Всички морски дарове съдържат мощни антиоксиданти, доста ценни аминокиселини, които са лесно и бързо усвоими от организма.

Всички необходими за организма на човек аминокиселини в този вид морска храна се усвояват много по-бързо от тези в месото. Калмарите, мидите, раците и останалите мекотели и ракообразни съдържат много малко мазнини.

Всички те са много важен източник на незаменимите омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини, така важни за цялостно добро състояние на организма ни.

Скариди

В почти всички морски дарове можем да открием високи нива на витамини - A, D, E и всички от групата В. Сред минерали най-важно е количеството на калций и йод във всички от тях, докато фосфор и желязо има в по-големи дози в раците, калий - в калмарите, кобалт - в омарите, мидите и лангустите.

Месото на омара е богато на цинк, фосфор, витамин В12 и мед, а в 100 г от него има 21 г протеини и едва 0, 6% мазнини. Калмарите съдържат много аминокиселини, витамини PP и В6 и минералните вещества желязо и йод. В 100 г раци има цели 221 мг калций, докато в 100 г скариди нивото е 135 мг. При сардини с кости калцият е 350 мг, а чирозите са източник на 3000 мг калций за 100 г.

Избор и съхранение на морски дарове

При избора и съхранение на морски дарове трябва да подхождате много внимателно, защото те са малотрайни продкути, които бързо се развалят и могат да предизвикат отравяне. Валидно при избора на всички морски дарове е да избирате пресни, по възможност живи водни обитатели. Винаги се стремете ароматът им да е с освежаваща морска нотка, а не силен и тежък. Не купувайте морски дарове за чиито произход и качество изпитвате съмнения.

При наличие на неприятна специфична миризма или необичайни издувания по тялото, това значи, че морските дарове са негодни за консумация. Имайте също предвид, че голяма част от крайбрежните области, предимно лагуните, вече са силно замърсени, което налага доста добре и старателно да почиствате морските дарове, преди да пристъпите към кулинарна употреба.

Ако купувате подобна храна от голяма хранителна верига, би трябвало това да е гаранция за качество. Винаги имате възможността да изберете и замразени морски дарове, които целогодишно присъстват в хладилните витрини и фризери. Все пак, наблюдавайте срока на годност на опаковката.

Кулинарна употреба на морски дарове

Морските дарове са известни с това, че в по-голямата си част се приготвят доста бързо и съвсем лесно, само с добавка на няколко подправки, а вкусът им се цени като деликатесен.

Достатъчно е да сварите, запържите или задушите морските дарове, да ги подправите на вкус и да добавите аромати на лимон, чесън и магданоз например. Готвенето на скариди, омари и други морски изкушения е на пара ги прави съвсем крехки, а месото им запазва всички полезни вещества.

Супа с морски дарове

Една хитринка при приготвянето на тези дарове на морето, повелява, че може да притъпите по-тежкия аромат на море и морско дъно, ако добавите 2-3 с.л. водка или бяло вино по време на кулинарна обработка.

Запомнете, че калмарите не бива да се варят над 80 градуса температура. Достатъчно е просто да престоят в горещата вода на 5-6 минути. Ако приготвяте сепия пък, най-добре е първо да е мариновате в соев и лимонов сок, след като предварително сте почистили коремчето и сепийната кост на гърба.

При поднасянето и консумацията на морски дарове, навярно единствено някои видове раци могат да предизвикат леко затруднение. Ако ви поднесат цял рак, по-добре е да използвайте и специалната щипка и малката тризъба виличка, която задължително върви при подобно поднасяне на морски дар.

Ползи от морските дарове

Балансираната диета, включваща морски дарове, ще ви накара да се чувствате сити, доволни и вдъхновени за нови предизвикателства. Всичко това се дължи на коктейла от витамини, минерали и аминокиселини, които са важни за организма. По специално, богатото съдържание на йод в морските дарове гарантира добрата работа на щитовидната жлеза.

Фосфорът в мидите пък регулира енергийния метаболизъм на клетките, който е фундаментален за целия физиологичен процес. Цинкът в черупчестите морски дарове помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.

Всички морски дарове са източник на мощни антиоксиданти, които предпазват от остри и хронични белодробни заболявания. Допълнително, полезните съставки в този тип храна действат добре на имунната система и ви защитават срещу вирусни заболявания.

Изследвания сочат, че морските дарове намаляват риска от болест на Алцхаймер. Цинкът е раците и калмарите, както и богатото им съдържание за витамин В12 е важен за кръвообразуване и поддържането на нервната система. Витамин В2 пък изобилства в октоподите и подпомага зрението ни.

Морските дарове могат да ни помогнат да отслабнем, защото са нискокалорични. Същевременно са достатъчно богати на белтъчини, витамини и минерали, което гарантира, че няма да ни застигне недостиг на важни вещества. Завидните дози фосфор, натрий, витамин B1 в морските дарове са тези, които ни спасяват от натрупване на излишни килца. Без тях въглехидратите в организма не могат да се превърнат в енергия, а в мазнини.

Раци и миди

Вреди от морските дарове

Макар и вкусни, морските дарове често се оказват коварна храна. Поради това, че са малотрайни, те често могат да предизвикат натравяне. Замърсяването на моретата и океаните и факта, че някои морски дарове се хранят, филтрирайки вода, също е причина за повишено внимание, когато избираме, почистваме и приготвяме морски дарове. Важно е да се знае, че има голям брой микроорганизми, които участват в състава на микрофлората на морските дарове.

Признаци за безпокойство, че може би сте консумирали некачествена морска храна са: изтръпване на езика и устните няколко часа след консумацията на морски дарове, метален вкус при консумация, пронизваща стомашна болка, нарушение в температурната чувствителност. Всичко това са признаци на хранително натравяне.

Филтрирайки вода, някои морски дарове натрупват в себе си микроорганизми, причиняващи хепатит А и Е, Норуолк - вируси, инфекции от E. coli, Salmonella typhi, Shigella, Vibrio, Aeromonas и Plesiomonas. Особено чувствителни в това отношение са стридите. Уловът им в 36 залива на САЩ отчита голямо присъствие на салмонела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес