Чедър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24730k
Сирене Чедър

Чедър (Cheddar) е традиционно английско сирене, което днес се произвежда в няколко варианта с различен вид, цвят и аромат и от няколко страни в света. Чедър е най-популярното сирене в Англия, както и едно от най-предпочитаните ароматни сирена в цял свят. Произвежда се от краве мляко и е сравнително твърдо сирене, а на цвят е бледо жълто или почти бяло, ако не са му добавени изкуствени оцветители.

Променливият характер на сирене Чедър му печели огромен брой почитатели по света. В зависимост от начина си на производство и периода на зреене варира и вкусът му. Може да пробвате Чедър с мек вкус, с нюансите на ядки, масло и мляко, но такъв вид сирене с остър, силен и режещ езика вкус. Най-силен вкус има бяло сирене Чедар, а по-лек и и продължителне последвкус оставят пушените сирена Чедър.

Като едно от най-разпространените видове сирене в света, понякога Чедър бива пренебрежително наричано „сирене с дупки”. Въпреки това качественият Чедър има ред достойнства и се счита за едно от най-добрите сирена в света. Приходите от търговията на Чедър в Англия не са сравними с никое друго сирене, а в САЩ, то е второто най-популярно след моцарела.

Името Чедър не е защитено в рамките на Европейския съюз (PDO), но само сиренето, произведено от местно мляко в рамките на четири общини на Югозападна Англия, може да използва името „West Country Farmhouse Cheddar”. Неголямо количество оригинален Чедар все още се произвежда в областта Чедар и в другите райони на Югозападна Англия.

Чедър

История на Чедъра

Лоното на истинското сирене Чедър е едноименното селище в района на графство Съмърсет. Покрай селото се ниже дефилето Чедър, където многото естествени пещери предоставят идеална влажност и постоянна температура за зреенето на сиренето. Някога сиренето Чедър се е произвеждало по закон само на 48 км от Уелската катедрала.

Производството на сирене Чедър започва през 12 век, а за това свидетелства историческа документация за търговията му. Постепенно популярността на сиренето расте, за да се стигне до 19 век, когато млекарят технолог Джоузеф Хардинг подобрява вкуса и технологията на производство, с което на практика я прави масова. Негови са думите, че добрият Чедър задължително трябва да е направен в мандра.

Състав на Чедър

Сирене Чедър има обикновено с масленост от 48%. То е много добър източник на калции, като 100 г от него дават 72% от необходимата дневна доза. В състава му има още витамин А, К, B12, а от микроелементите по-значителни количества са на цинк, селен, холин, фосфор, магнезий и т.н.

В 100 г сирене Чедър се съдържат приблизително:

Меки Сирена

Калории 403 Ккал; Мазнини 33г; Холестерол 105 мг; Натрий 621 мг; >Протеини 25 г.

Производство на Чедър

Сиренето Чедър обикновено се произвежда с цилиндрична форма, с диаметър от 35 до 38 см. Оформя се на барабани, а теглото му е до 27.5 кг. Традиционно то се обръзва с лента, която осигурява твърдата сивкаво-кафява кора. Обикновено периода на зреене на Чедър е между 6 до 18 месеца. Произвежда се от сиренина, с добавка на бактерии.

Що се отнася до външния му вид и вкусовите характеристики, Чедър има гладка и сравнително твърда консистенция. По правило тя не трябва да се прегъва и да се рони и троши. Най-често Чедър има златисто-жълта сърцевина, като цветът става все по-наситен с увеличаване на периода на зреене на сиренето.

Вкусът на Чедър се определя често като мек, билков, с орехови тонове и с леко солен привкус. Колкото по-зрял е Чедърът, толкова по- силен, комплексен и истински пикантен, със силен нюанс на ядки става вкусът и ароматът. Старите сирена имат повишена солена киселинност, което е и причината те понякога да щипят върху езика.

Кулинарно приложение на Чедър

Оригиналното сирене Чедър, което Джоузеф Хардинг патентова през 1964 г, има подчертан привкус на лешници. Подобно на другите ароматни сирена, и Чедъра се съчетава много добре с плодове и различни видове ядки.

Като цяло намира и голямо приложение в кулинарията, като често е съставка на различни сосове, супи, салата и дресинги към тях, а нерядко с Чедър се приготвят сандвичи, солени и сладки хапки, мъфини и солени кексове.

Това английско сирене доста добре се съчетава с червено вино. Чедър по правило може да се поднесе с шардоне, совиньон блан, ризлинг, каберне совиньон и пино ноар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес