Темпе

Росица СтояноваРосица СтояноваДарт Вейдър / Автор
Темпе

Темпе /tempeh/ представлява продукт от сварени соеви зърна и специфичния фермент ризоспорус молд. Този фермент свързва зърната на соята в бяла маса и освен това произвежда естествени антибиотични агенти, за които се вярва, че увеличават защитата от чревни инфекции. Темпе се приготвя чрез контролирана ферментация.

Сред традиционните соеви продукти, темпе е единственото, което не е с произход от Китай или Япония. Родината на темпе е Индонезия, смята се, историята му датира преди отпреди 1800 години или дори повече. Първите писмени сведения за темпе са едва от 1875 година. В Европа темпе започва да се произвежда между 1946-1959 година. В Америка за пръв път се произвежда темпе с търговска цел през 1961 година от индонезийски емигранти.

В наши дни темпе също набира широка популярност, защото е заместител на месото, от който се възползват редица вегететарианци и вегани, а броят им се увеличава ежедневно. Въпреки че както темпето, така и тофу се произвежда от соя, вкусът им няма нищо общо.

Състав на темпе

Темпе е изключително хранителен и съдържа редица полезни съставки, сред които важни аминокиселини и соеви фитохимикали. Основните фитохимикали се свеждат до изофлавин и сапонини.

Темпе има много нисък процент мазнини, но е богат на протеини. Освен това е отличен източник на важни минерали като желязо и калций, витамини от В-групата, А и С. В темпето има голямо количество манган, мед, фосфор, разтворими и неразтворими фибри, мастни киселини.

100 г темпе съдържат 200 ккал, 7.7 г мазнини, 17 г въглехидрати, 4.8 г фибри, 19 г белтъчини.

Нарязано темпе

Избор и съхранение на темпе

Темпето не е много разпространен продукт в нашата страна. Може да се открие в повечето биомагазини, а цената му е около 5 лв за 200 г. Темпето може да се съхранява както в хладилник, така и във фризер. Купувайте темпе, което е с белезникав цвят. Въпреки че по него може да има няколко черни или сиви петна, не трябва да има следи от розово, синьо или жълто оцветяване, защото това показва, че е прекалено ферментирало.

Темпето може да се съхранява в хладилник не повече от 5 дни. Преди да го поставите в хладилника го увийте много добре в плик. Във фризера темпе запазва своите качества до няколко месеца.

Темпе в кулинарията

Темпето има сложен аромат, който може да се оприличи като смесица от аромата на орехи, месо и гъби. Вкусът на продукта наподобява пилешко месо. Темпе се използва в хамбургери, запържено с олио и зеленчуци, сервира се като гарнитура, слага се в супи, задушени или запържени ястия. Темпето се съчетава отлично с морски деликатеси и риба. Както стана ясно, темпето е изключително богато на протеини, което го превръща в един от най-здравословните заместители на месото.

Маринованото темпе е деликатес за сетивата. За марината са необходими 2 ½ ч.л. соев сос, 1 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамов оцет, по 1 ч.л. розмарин, босилек и мащерка, 2 накълцани скилидки чесън. Разрежете темпе на парчето и с приготвената смес го мариновайте за около половин час. Разрязаното темпе поема повече от аромата на подправките и става по-вкусно. След като се овкуси добре го запържете с олио.

За вкусна и полезна салата с темпе са ви необходими няколко парчета темпе, 2 домата, 1 глава лук, магданоз, 50 г кълнове, по 1 с.л. суров сусам, соево олио и соев сос, малка краставица и стрък пресен лук. Мариновайте темпето със соев сос и го изпечете на скара заедно с лука. Нарежете останалите продукти. Смесете всичко заедно и полейте с дресинг от соевия сос и олио. По желание накиснете сусама за няколко часа във вода, преди да го добавите към салатата.

Темпе със зеленчуци

Понякога темпето има леко горчив вкус. За да намалите горчивината, сложете темпето във вряща вода за около 10 минути и след това го сгответе по рецептата, която сте решили.

Ползи от темпе

Редовната консумация на темпе спомага за намаляване на нивата на холестерол, което го прави много ценно средство в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания, които се предизвикват именно от натрупването на прекалено големи количества холестерол. Освен това темпе е много богато на фибри.

Когато консумирате темпе, фибрите, които влизат в състава му се свързват с мазнините и холестерола в храната. По този начин тези вредни компоненти се абсорбират в по-малки количества в организма. От друга страна фибрите подпомагат нормалното и здравословно функциониране на храносмилателната система. В темпе са запазени всички фибри от соевото зърно.

Друго сериозно заболяване, което се влияе много добро от темпето е диабет 2 тип. Протеина, който се съдържа в темпе е изключително полезен за болни от диабет, имащи проблеми с консумирането на протеини от животински източници. Фибрите и протеините на темпето спомага за превенцията на висока кръвна захар и в същото време контролирането й в нормални и здравословни граници.

Едно от най-известните приложения на соевите продукти, в частност темпе е за облекчаване на симптомите, които възникват по време на менопауза. Соевите храни са богати на изофлавони, които действат като лек заместител на естрогена в тялото. Темпето заздравява костите и има силен антиканцерогенен ефект.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти