Ленено Семе

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
972162k
Ленено семе

Лененото семе /Semen Lini/ представлява семената на растението лен /Linum usitatissimum/, принадлежащо към семейство Ленови. Стъблото на лена достига височина от 1.5 метра. Тази култура се отличава с ланцетовидни листа и виолетови цветове. Лененото семе е лъскаво и кафяво на цвят и се намира в разпуклива кутийка. Ленът е култура, която се отглежда на много места в света /Индия, Прибалтика, Полша и др./ и по тази причина лененото семе е доста популярен хранителен продукт.

История на лененото семе

Според някои източници самото растение започва да се култивира от човечеството преди повече от седем хилядолетия. Интерес към културата най-напред е проявен в Близкия Изток. По това време лененото семе започва да се използва като продукт в производството на масло от ленено семе. Лененото семе се ценяло не само заради хранителните му свойства. Добитото от него консистенция се използвала като масло за лампи. Лененото семе бързо спечелило благоволението на египтяни, гърци и римляни и се превърнало в незаменим помощник за тях. През различните епохи тези малки лъскави зрънца са служели като пълноценен хранителен продукт, но и като много ценно лекарство.

Съществува предание, което гласи, че в римските легиони често прибягвали до консумацията на хляб, приготвен с брашно от ленено семе. По този начин войните успявали да запазят силите си по-дълго време и да понасят по-леко изтощителните битки. Сведенията за симпатичните семенца не се изчерпват само с това. Според някои твърдения самият Хипократ ценял много свойствата на продукта. Бащата на медицината го предписвал, когато болният се оплаквал от кашлица или коремни болки. За Карл Велики пък се говори, че настоявал подчинените му да консумират ценните семена, за да е сигурен в доброто им здравословно състояние.

Състав на ленено семе

Лененото семе съдържа множество полезни съставки, сред които несъмнено най-известните са омега-3 мастните киселини и лигнаните. Линоленовата киселина (Омега-6) се явява главна киселина в тези малки семенца. Те са източник още на Омега-9 (олеинова киселина) мастна киселина, протеини, захари, каротин, витамин А, витамини от група В, витамин Е и много други.

Смляно ленено семе

Ползи от ленено семе

Лененото семе е сред най-хвалените от медици и диетолози хранителни продукти. От незапомнени времена то е незаменим помощник при лечението на някои болезнени състояние, а също и при профилактиката срещу други. Кафеникавите зрънца действат общоукрепващо и противовъзпалително. Те имат свойството да успокояват болки, а също така служат като средство за очистване и разхлабване.

Всъщност сред най-ценните съставки на лененото семе се явяват слузестите вещества в състава му. Те действат изключително благотворно при пациенти, оплакващи се от чревни проблеми, възпаления на пикочните пътища и други. Същите слузести вещества се оказват особено ефективни и при суха кашлица, бронхити, възпаления на простатната жлеза, диабет, проблеми с жлъчния мехур и др. Съвременни изследвания сочат, че лененото семе влияе положителни при атеросклероза.

Голяма част от специалистите са на мнение, че консумацията му предпазва от сърдечни проблеми, инфаркт, инсулт, различни ракови заболявания, включително рак на гърдата и рак на правото черво. Продуктът помага също така при лечение на астма, а освен това влияе добре на хората с отслабено зрение. Учените са категорични, че дамите, които страдат от предменструален синдром, трябва да включат в менюто си ленено семе, тъй като то има свойството да облекчава този труден момент от месеца и да приглуши неприятните симптоми. Всъщност представителките на нежния пол трябва да обърнат особено внимание на ленените семенца, тъй като за тях също така се твърди, че заздравяват косата и ноктите.

Прием на ленено семе

Обичайно от лененото семе се приемат от две до четири лъжици на ден. То може да се добави успешно към други храни като различни видове мюсли, салати, печива, десерти. Препоръчва се семенцата да бъдат счукани или смлени, за да могат полезните вещества да се усвоят по-добре от организма. Лененото семе може да се приеме и под формата на масло. В такъв случай препоръчителната дневна доза възлиза на една супена лъжица от него.

Събиране и съхранение на ленено семе

Семенцата на растението Linum usitatissimum се събират, когато са напълно узрели. Те се почистват от отпадъци и се поставят на слънчево място, за да могат да се изсушат успешно. Добър ефект се получава, когато за същата цел се използва и сушилня. Обикновено те се сушат на температура до 45 градуса по целзий. Изсушените семена са кафеникави на цвят, с лъскава обвивка и без специфична миризма. При сдъвкване са слузести. Препоръчително е да се държат на сенчесто и сухо място.

Масло от ленено семе

Народна медицина с ленено семе

Лененото семе влия благоприятно при някои кожни проблеми като възпаления, отоци, изгаряния. В лечение на тези състояния се употребяват счукани семенца. Получените трохи или брашно се забъркват с гореща вода, след което се поставят върху марля. Тя се полага върху проблемния участък. При изгаряне народната медицина съветва да се ползват семена от лен (отново счукани), комбинирани с белтък. В този случай се вземат равни части от двата продукта. Положителният ефект се забелязва само след няколко процедури.

Ленените семена могат да се използват като лек и под формата на извлек. За целта една-две супени лъжици от тях се натрошават и заливат със студена вода (около 200 мл). След като смества престои така от два до три часа, семенцата се отстраняват чрез прецеждане и течността се пие. От ленените семена се приготвя и отвара. При този случай се вземат две супени лъжици от счуканото ленено семе. Продуктът се вари в 500 мл вода в продължение на десетина минути. След това отварата се прецежда и се оставя да се охлади. Напитката се приема по пет пъти на ден, двадесет минути преди хранене.

Мляко с ленено семе

Ленено семе в кулинарията

След като се сдоби със славата на изключително здравословен хранителен продукт, лененото семе започна да намира все по-голямо приложение в менюто на мнозина. Заради своята структура и ненатрапчив вкус на практика то може да бъде добавено успешно към всяка храна. Смлените семенца се поставят в салати, сосове, зърнени закуски, тестени изделия, сладки изкушения, ястия с месо.

Любителите на здравословното хранене го предпочитат в своите енергизиращи шейкове и смутита. Когато употребявате този продукт при готвене обаче, все пак е препоръчително да вземете предвид някои негови особености. При термична обработка поставяйте счуканите зрънца към края, за да се усети ефектът от него по-добре в последствие.

Вреди от ленено семе

Като цяло приемът на ленено семе не се смята опасен за хората. Не е изключено обаче при повишена консумация да се наблюдават подуване, газове, гадене, гастроинтестинални нарушения и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest