Вермут
VermouthVermut

Вермут

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Мартини
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Вермутът /Vermouth/ представлява ароматизирано вино, което се пие чисто или се комбинира с други алкохолни питиета в коктейли. За ароматизирането се употребяват семена, корени и цветове от различни билки. Ползват се също така и плодове.

Обикновено с вермута се свързват растение като пелин, бял равнец, бъз, мента и др. От подправките важна роля играят канелата, индийското орехче, ванилията и кардамон. Освен тях се залага и на кората от хининово дърво.

Цветовете на бъз в комбинация с лимонова кора също не са за пренебрегване, когато говорим за производство на вермут. Производителите си служат още с розмарин, карамфил и звъника. Главните производителки на ароматното вино са Франция, Италия и Испания. По-малки количества вермут се произвежда и в други държави, сред които Аржентина, САЩ, Холандия, Германия, Унгария, Чехия, Молдова, Русия. У на също се прави от ароматизираното вино.

История на вермут

Пелин

Според историците вермутът има много по-стара датировка, отколкото повечето хора предполагат, и най-вероятно се е появил още през античността. Легенда разказва, че рецептата за прототипа му е дело на бащата на медицината Хипократ, който комбинира част от съставките му през V век преди Христа.

Иначе се счита, че вермутът, какъвто го познаваме днес, идва от Италия. Земите в района на Торино са известни със своето плодородие. Тук вирее грозде с невероятно качество, което се влага в производството на разнообразни вина. Недалеч могат да се открият ароматни и ценни билки, които в последствие се превръщат в идеално допълнение към гроздето. Преди четири века вермутът не е бил особено разпространен и затова познанията за него са били оскъдни.

Според някои източници по това време един италианец предложил на баварския владетел от непознатото до тогава вино на Хипократ. То много допаднало на краля и благодарение на това станало популярно после. Хората започнали да го наричат Wermut wein, което в буквален превод от немски език означава пелиново вино. Така виното, произведено в Италия, станало световноизвестно с немско име. Първото промишлено предприятие за производство на ароматното вино е изградено в Торино през втората половина на осемнадесетото столетие. В началото виното се е приготвяло само от бели вина, но впоследствие се допускат и други.

Производство на вермут

Вермутът се получава от бели, червени и розови сортове грозде. За производството му е нужно да се приготви винена основа. Всъщност тя заема около осемдесет процента от обема на питието. После се използва растителен екстракт, чист алкохол и захарен сироп. Може да се прибави и карамел, стига целта да е производство на червен вермут. След това специално селектираните билки се изсушават и се превръщат в прах. Впоследствие те заедно със споменатите вече компоненти се поставят в големи дървени каци.

Цялата смес се оставя да престои така към три седмици. По-нататък се пристъпва към охлаждане и филтриране на течността. После тя се оставя да отлежи. Обикновено този застой отнема около два месеца до година. След като това време премине идва ред и на пастьоризирането. Този процес леко притъпява ухането на виното, но пък подсилва вкуса му и му придава екзотика. Накрая течността се бутилира.

Видове вермут

Вермут

Отличителна черта на вермута е неговият пелинов вкус, умело съчетан с нотки от други билки. Това придава известна доза тръпчивост на питието, но пък и изтънченост. Познати са пет основни вида вермут. Първият вид е така нареченият сух вермут, при който съдържанието на захар възлиза на не повече от 4%.

Вторият вид е известен като бял вермут. При него количеството на съдържащата се захар е три пъти повече. Известен е и червен вермут, при който съдържанието на захар надхвърля петнадесет процента. Съществува розов вермут, който е нещо като микс между бял и червен вермут. Последният вид е така нареченият горчив вермут, който спада към горчивите ароматизирани вина.

Поднасяне и съхранение на вермут

Изборът на подходящо питие е от голямо значение, когато искате да оставите приятно впечатление у своите гости. В случай че разполагате с бутилка вермут, знайте, че това ароматизирано вино по правило се поднася преди хранене, тъй като идеята е да стимулира апетита. Прието е да се изпива до стотина грама от питието.

Сухият вермут може да се поднесе леко охладен. Според някои любители на алкохола чистият вермут се пие в чаша като за уиски, като с алкохол се пълни само 1/3 от съда. При сервиране се добавя лед. Когато е комбинирано с други питиета, ароматизираното вино се разлива в триъгълна чаша. Когато вермутът се поднася след хранене, може да се комбинира с плодове.

Обърнете внимание не само на сервирането на вермута, но и на неговото съхранение. В случай че бутилката с алкохол се остави отворена известно време, напитката ще се лиши от своите вкусови особености. Ако количеството на алкохола е намаляло, няма да е грешка течността да бъде прехвърлена в друг съд с по-малък обем.

Вермут в кулинарията

Бисквити

Вермутът се явява съставна част на много коктейли, най-известният сред които е мартини. Припомняме, че любимото на мнозина питие е съставено от джин и вермут. Сладкият вермут може да се комбинира с водка, бренди, уиски или коняк. Добавянето на лимонов или портокалов сок към него също е за препоръчване. И понеже вермутът се съчетава много добре с плодове, той успява да намери място и в кулинарията.

Ароматизираното вино се доказва като чудесен овкусител на плодови салати, приготвени както с цутруси, така и с типично български плодове. Всъщност някои кулинари използват малко количество от виното за ароматизиране на различни печива като кексове, бисквити и кейкове. Други пък си служат с него за да овкусят пържоли от телешко и свинско месо. Ако сте сред привържениците на гозбите с пилешки дреболийки, също можете да добавите екзотична нотка на вашето ястие с 50-тина г вермут.

Ползи от вермут

Вермутът притежава редица полезни свойства. Той съвсем не е просто алкохолна напитка, която допринася за доброто настроение в компанията. Още в Древна Гърция се е използвал като антисептик. Напитката подобрява храносмилането и възбужда апетита, така че се препоръчва горещо на хората, страдащи от безапетитие.

Оказва се също така, че в съчетания с други лекарствени средства ароматизираното вино е в състояние да разреши някои стомашно-чревни проблеми. Според народната медицина при болки в гърлото помага смес от мед и нагрят вермут. Същата субстанция се препоръчва при кашлица и хрема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати