Вино Малага

Вино Малага

Вино Малага

Вино Малага представлява популярно ликьорно вино, което е характерно за Испания. То се приготвя в района на град Малага, разположен по крайбрежието на Средиземно море, и заобиколен от планини. Районът се характеризира с мек климат, който благоприятства за развитието на плодородни лозови насаждения. Населеното място се появява още през десети век пр. Христа. Негови основатели са финикийците, които му дават името Малака. Смята се, че наименованието произлиза от финикийската дума за сол. То е вдъхновено от факта, че в пристанищния район се е осолявала риба.

История на вино Малага

На града е кръстено и виното. Малага е от алкохолните напитки, имащи многовековна история. Това десертно вино е било познато на древните ни предци. Гърците и римляните обожавали гроздовата напитка. Съхранявали я в амфори, които държали по балкони. Най-голяма известност обаче виното добива през деветнадесетото столетие. Тогава Англия купува крупна част от напитката. В онези време Малага се считала за дамско вино. Говори се, че руската императрица Екатерина Велика обожавала виното и то винаги присъствало на нейната трапеза. За жалост, днес лозята, от които се прави Малага, не са толкова широко отглеждани, както някога.

През последните две десетилетия лозовите насаждения за Малага са изместени от култури, от които се произвеждат стафиди. Допреди появата на филоксерата (болест, засягаща лозите) вината Малага били силно разпространени и на места успявали да засенчат очарованието дори на вината от района на Шери. Но заради заболяването, което силно намалило растенията през втората половина на деветнадесети век, количеството на пивото драстично намаляло.

Производство на вино Малага

Ликьорно вино

Вино Малага се прави от различни сортове. Сортовете, които се стопанисват в района на крайбрежния испански град, са Дорадия, Москател, Педро хименес и Айрен. Напитката се прави от гроздове, които се берат внимателно и се разстилат на слънчеви площадки. Вината, произведени там, се подсилват с алкохол. Той се прибавя, след приключването на ферментацията. Необикновеният характер на напитката се дължи на прибавянето на компонента аропе /arrope/. Въпросната съставка всъщност представлява гроздов сок, добит с помощта на топлинна обработка. Той е гъст и доста сладък. Смята се, че технологията се е запазила още от римско време.

Характеристика на вино Малага

Вината, произведени в Малага, се различават по своето обагряне. Те могат да са бели, златисти, златисто червени и кафеникави. При по-тъмните разновидности цветът може да е почти черен. Стареенето се отразява добре на виното, тъй като спомага за подчертаването на неговите вкусови и ароматни характеристики.

Неоспорим факт е, че при по-зрелите представители на вида се долавят нотки, напомнящи на кафе, карамел, ядки, сливи, подправки и др. С течение на времето обаче се променя и обагрянето на напитката. Алкохолното съдържание при различните представители на Малага може да варира между 15 и 20 процента. В зависимост от технологията, по която са произведени, гроздовите еликсири могат да бъдат сладки и сухи.

Видове вино Малага

Съществуват различни разновидности Малага. Вината, добити в този район, се класифицират в зависимост от времето за месария. От значение също така е сортът, от който е произведен виното, а също и сладостта на напитката. Популярни са вариациите Dulce, Malaga dulce color, Lagrima, Malaga Moscatel, Malaga Pedro Ximen. Най-предпочитаните вина, произведени в град Малага обаче остават Soleras. В зависимост от възрастта си вината биват: малага (отлежали най-много шест месеца), малага криадера (отлежали между шест месеца и две години), малага нобле (отлежали между две и три години), малага анего (отлежали между три и пет години) и малага трасанехо (отлежали повече от пет години).

Поднасяне на вино Малага

Шоколадова торта

Преди поднасяне вината, произведени в Малага, трябва да се охладят леко. Ако разполагате със сухо вино, можете да се придържате към температура от 6 до 8 градуса. Ако виното е с изразено сладък вкус, температурата му може да е малко по-висока около 10-12 градуса. Малага е вино, което заслужава да бъде поднесено в специална чаша. За целта можете да си послужите с чаша за Порто. Тя е с хармонична структура и разкрива най-добрите качества на ликьорните вина. Съдът е сравнително малък, но все пак с по-широка форма от чашата за шери например.

Малага е сред подсилените вина, които могат да се съчетаят с плодове, независимо дали свежи, или сушени, и всякакви плодови конфитюри, желета и мармалади. Можете да консумирате виното и със сладкиши като кексове, чийзкейкове, торти, мъфини, тарталети, курабийки и др. Подходяща добавка са и ядки като бадеми и орехи. Някои гастрономи предпочитат да консумират Малага в компанията на десерти от различни видове шоколад.

Без изобщо да се колебаете, можете да заложите на сладки вкусотии като Пудинг с шоколад, Шоколадова торта с глазура или Шоколадени резени. Подходяща добавка на това ликьорно вино са и солените бисквити. Ако сте сред любителите на млечните продукти, ще ви допадне идеята да съчетаете виното със сирена като Горгонзола и Рокфор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати