Пети вердо

Пети вердо

Пети вердо

Пети вердо /Petit verdot/ представлява червен винен сорт грозде, който е характерен най-вече във Франция, и по-конкретно в района на пристанищния град Бордо. Приятните вина, които се произвеждат от сорта обаче, стават причина той да бъде отглеждан и на много други места по света.

Към днешна дата пети вердо се среща още в Италия, Испания, Чили, Нова Зеландия, Аржентина, Австралия, САЩ (скромни масиви се срещат в Колодаро, Тексас, Вирджиня, Мисури, Вашингтон и Северна Калифорния), Венецуела, Южна Африка и др. Пети вердо е сорт, познат с много имена. Наричан е Petit Verdot Noir, Heran, Bouton, Lambrusquet Noir, Verdot Rouge и др.

Като всички сортове грозде пети вердо притежава отличителни характеристики. Листата на този сорт са светлозелени, петделни, с триъгълни зъбци. Чепката е малка до средна, не особено стегната, напомняща на цилиндър или конус. Зърната са по-скоро ситни. Те са заоблени, обагрени в тъмносиньо до червено. Покрити са с дебел восъчен налеп. Месестата част при пети вердо е приятна на вкус, водниста, отделяща белезникав сок. Месото е покрито от плътна кожа. Съдържанието на киселините и на захарността е задоволително.

Както вече стана ясно, сортът се отглежда на немалко места по света, но като цяло в най-крупни лозови насаждения могат да се видят във Франция. Донякъде това се дължи на факта, че сортът узрява по-късно в сравнение с друго сортове като сира, сензо и пино ноар например. При пети вердо узряването настъпва през есента, след втората седмица на месец септември.

Много често обаче сортът не узрява добре. Сред винопроизводителите съществува вярването, че той узрява само веднъж на пет години. За тези лози е характерен среден растеж и сравнителен нисък добив. Техен минус е също така, че невинаги успяват да се преборят с оидиума. Нападнатите от брашнестата мана листа се покриват с петна със сивкав налеп. Те се увреждат и така остават по лозите.

История на пети вердо

Пети вердо

Смята се, че пети вердо се явява нещо като предшественик на сортове като совиньон, а също и на тези, отглеждани в Бордо, но въпреки това произходът му не е съвсем ясен. Съществуват данни, че през осемнадесети век сортът вече е бил познат на французите.

Специалистите обаче предполагат, че този сорт, а също и други, са били пренесени от римляните от вътрешната част на Средиземноморието. Някога виното от пети вердо е било много разпространено, но в даден момент е заменено от вината Бордо. Понастоящем обаче този вид вино започна отново да се цени.

Характеристики на пети вердо

Консумацията на вината, добити от пети вердо, представлява истинска наслада за сетивата. Този вид гроздови еликсири се характеризират с плътен, наситен червен цвят, в който можеш да се потопиш. Те се отличават също така с високо съдържание на танини и алкохол. При отпиване се усеща аристократизъм, породен от специфичните пикантни тонове. Пети вердо е вино, в което много рядко не присъстват и други сортове.

Някои производители си позволяват купажиране с грозде от други сортове до 20 процента. Доста често се използват купажните вина на бордо. Независимо от това пети вердо има силно изразен профил, който с времето се затвърждава още повече.

Продължителното отлежаване се отразява добре на таниновата напитка и тя придобива още по-силно ухание. Вината, приготвени с пети вердо, носят аромата на френските или американските бъчви, в които са били оставени да стареят. Като отлежаването е продължило поне осемнадесет месеца.

Поднасяне на пети вердо

Пети вердо е вино, което се нуждае от голямо внимание. То трябва да бъде охладено, преди да се поднесе на трапезата. Препоръчителната температура може да бъде различна, но обикновено е между 14 и 18 градуса. Тя зависи най-вече от възрастта на виното и е посочена от производителите на етикета.

Пети вердо

Експертите препоръчват да се отпива около тридесет минути след отварянето на бутилката. Също така е желателно да се декантира непосредствено преди разливането. Сдобивайки се вино от пети вердо, знайте, че то не е питие за аперитив. Този гроздов еликсир трябва да бъде съчетан с подходящо ястие, което да хармонизира вкуса му и да разкрие най-добрите му качества.

За щастие може да се комбинира с различен тип храни, така че до голяма степен изборът зависи от вас и вашите собствени предпочитания. Не можем обаче да не отбележим, че според гастрономите най-апетитна е комбинацията между пети вердо и ястия с дивеч като елен, заек, дива патица, яребица, пъдпъдък.

Да се намери подобен деликатес обаче не е толкова лесно, ето защо можете да се спрете и на ястия с пилешко и пуешко. Ако предпочитате по-тежките меса, изберете говеждо или телешко. Опитайте да приготвите печено говеждо, говеждо по селски и задушено телешко. Не е зле също така месата да са придружени от апетитни сосове.

Ако сте сред привържениците на вегетарианската кухня, също ще намерите с какво да съчетаете пети вердо, тъй като на виното му подхождат голяма част от сирената. Със сигурност няма да съжалявате, ако изберете да консумирате виненото питие в компанията на стилтън.

Ако пък сте решили да комбинирате пети вердо със някоя сладко изкушение, бъдете спокойни, че всички шоколадови десерти му подхождат. От вас зависи дали ще се спрете на торта, кекс, руло, пай или друг десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати