Сорбит

Сорбит

Сорбит

Сорбит /Sorbit/ представлява висш алкохол, който се характеризира със сладък вкус и добра разтворимост във вода. Сорбитът е известен още с наименованията сорбитол и Е 420. Сорбитът се явява хранителна добавка, причисляваща се към стабилизаторите, които срещаме в някои хранителни стоки, предлагани в търговските вериги. Благодарение на неговото действие се запазва консистенцията на продуктите, както и техният вискозитет.

Интересно е, че по сходен начин действа и пектинът. Задържащият агент Е 420 може да изпълнява ролята на емулгатор и подсладител. Той може да се срещне във вид на сироп. Познат е още като бяла прахообразна субстанция, а също и като концентриран воден разтвор. Заради своя сладък вкус се употребява като еквивалент на захарта. Е 420 обаче има много по-сладък вкус от нея. В естествено състояние се среща в плодове (ябълки, круши, праскови и сини сливи), водорасли и други растения.

Употреба на сорбит

Сорбитът е широко употребяван в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на структурообразувател, който значително подобрява консистенцията на продукта. Освен това той е важен, понеже благодарение на него могат да се миксират субстанции, които при други условия не могат да бъдат смесени успешно.

Въобще сорбитът се явява стабилизиращо вещество, благодарение на което привлекателната форма и структурата на хранителните продукти могат да се съхранят. Неговото овлажняващо действие се цени най-вече в месопреработването. А пък и Е 420 е един от евтините препарати, така че излиза изгодно на производителите.

Една от основните употреби на въпросната хранителна добавка е прилагането ѝ в сладкарската промишленост, когато трябва да се приготвят диетични сладкиши. Ще го намерите в бонбони, шоколади, желирани продукти, близалки, дъвки, бисквити, вафли, кексчета. Може да присъства и в желета, конфитюри, мармалади, пюрета и сладоледи.

Сорбитол

Сладкарските изделия със сорбит са особено подходящи за хора, при които консумацията на захар не е препоръчителна по редица здравословни причини. Диабетиците например могат спокойно да похапват от такива сладкиши.

Сорбитът се влага се и в различни диетични напитки като сокове, газирани напитки, нектари и фрешове. Като цяло, до него се прибягва за овкусяване на всякакви храни, които са на базата на вода и не съдържат добавена захар. Може да се срещне и в шейкове и някои млека и млечни продукти.

Сорбитът е известен още във фармацевтиката. Той присъства в сиропи за кашлица, комплекси от витамини и различни препарати. Използва се още като компонент на вода за уста и паста за зъби. Влага се и в производството на кремове, пудри, душ гелове, шампоани, лосиони за тяло, маски за лице.

Дневна доза сорбит

Множество изследвания са показали, че сорбитът не бива да се приема в големи количества. Прието е, че от веществото не е препоръчително да се приема повече от 40 грама на ден. Въпреки това е известно, че дори в по-малки дози то може да предизвика нежелани реакции.

Ползи от сорбит

Свойствата на сорбита го правят полезен по редица причини. Както вече стана ясно, той е от голям плюс за диабетиците, които не могат да приемат храни, съдържащи захар, тъй като почти не променя стойностите на кръвната захар. Освен това не се налага същите хора да прибягват до продукти със съдържание на ацесулфам, аспартам, сукразит и други изкуствени подсладители.

Е 420 действа слабително и по тази причина се употребява в производството на препарати против запек. Веществото също така помага на човешкия организъм да намали разхода на витамин В1 и витамин В6. Освен това спомага за доброто състояние на стомашната микрофлора. Друг плюс на сорбита е, че е отлично жлъчегонно средство. Той се употребява и в качеството си на вещество за лечение на алкохолно натравяне.

Вреди от сорбит

Подуване на Стомаха

Въпреки че сорбит е полезен в някои случаи, учените не пропускат да отправят критични коментари към него. Причината е, че при засилен прием на веществото се наблюдават странични ефекти като поява на газове и силен дискомфорт в стомашно-чревния тракт.

Освен това според специалистите при контакт с лигавица или отворена рана той може да причини дразнене, сърбежи и парене. Съществуват твърдения, според които приемът на хранителната добавка Е420 се отразява отрицателно на зрението.

Според САЩ въпросното вещество спада към субстанциите, които са опасни за нашето здраве. По тази причина сорбит не е разрешен за влагане в детски пюрета и кашички.

Опити показват, че е възможно дадено лице да прояви свръхчувствителност към Е420. При това условие може да се стигне дори до кървене в гастроинтестиналния тракт.

Смята се още, че сорбит способства за увеличаването на апетита и дългият му прием може да доведе до покачване на теглото. Освен това може да повлияе отрицателно и на обмяната на веществата.

Всички тези мнения не бива да създават паника в нас, но все пак трябва да ни накарат да се замислим какви продукти купуваме и да се стараем съдържанието на хранителни добавки от порядъка на Е420 в тях да бъде минимално. Родителите трябва особено внимание да проверяват състава на сладките изделия, които децата им често консумират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати