Вионие

Вионие

Вионие

Вионие /Viognier/ представлява бял сорт грозде, от който се добива качествено вино. Тези лози са най-силно разпространени на десния бряг на река Рона във Франция. В последно време обаче се срещат и на други места /Италия, Австралия, Канада, САЩ, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Швейцария/, макар и в неголеми количества. Сортът е познат още с названията пети Вионие и галопин.

Листата на Вионие притежават средна големина. Те са светлозелени, заоблени, петделни, покрити с мъх от долната си страна. Снабдени са със зъбци, които могат да са и остри, и тесни. Леторастите са набраздени, зеленикави. С излагането им на слънчева светлина придобиват кафяво обагряне.

Чепките при този сорт грозде са със среден размер и конусовидна форма, крилати, сравнително сбити. Гроздовите зърна са дребни, заоблени или елипсовидни, белезникави или зеленикави, снабдени с дебела люспа. Месестата част е сочна, с приятен вкус, напомнящ на мускус.

Употребява се за приготвянето на сухи бели вина, на които обаче отлежаването не им се отразява положително. Често Вионие се използва и за купажиране с други сортове, за да направи получената винена напитка по-уханна.

Вионие се причислява към сортовете, при които гроздоберът настъпва в началото на есента /през последните дни на месец септември/. Сортът предпочита умерените температури. Смята се за средно устойчив на болести и дава средно големи реколти. Налага се от време на време да се подрязва.

История на Вионие

Сорт Вионие

Вионие се счита за стар винен сорт, но произходът му не е напълно ясен. Предполага се обаче, че произлиза от земите, върху които се простира днешна Хърватия. Според специалистите най-вероятно лозите са пренесени до Рона от римляните. Не е напълно ясно също така откъде произлиза названието на сорта.

Едно от твърденията гласи, че Вионие носи името на населено място Vienne, лежащо в долината на Рона. Някога това място е играело роля на гарнизон за римляните. Според друго предположение лозите се наричат така заради латински думи, обясняващи трудното отглеждане на гроздето.

Важен период за френския сорт е двадесети век, когато той е заплашен от изчезване. Тогава в родната му апелация присъстват само някаква си четири хектара, засадени с тези лози. Съдбата обаче явно се оказва благосклонна към него и той бива спасен заради една тенденция, появила се по това време.

В онзи момент винената мода обърнала поглед към редките местни сортове. Така изведнъж масиви с Вионие започнали да се появяват на много места във Франция, а скоро и извън страната.

Калифорния е едно от местата, които желаят да експериментират с вида, и скоро това му донася световна популярност. Калифорнийските винопроизводители високо ценят френския сорт и го ползват както в производството на сортови вина, така и за купажни гроздови еликсири.

Другата страна, която има значителен принос в популяризирането на Вионие, е Австралия. Там също сортът е използван за купажни и сортови вина. Смесва се с шираз.

Характеристики на Вионие

Вината от Вионие привличат най-напред с приятни си сламен цвят. При отпиване се долавя силен цветисто-плодов аромат, които се асоциира с акация, праскова, кайсия, ананас, ванилия, анасонови зърна, пушек, жасмин, иглика, киви, круша.

Във виното присъстват също така нотки на личи, манго, портокалови кори, мента, орлови нокти, сено, тютюн, масло и др. Вкусът на напитката е сладък и също толкова цветист.

Гроздовите еликсири от Вионие нямат потенциал за стареене и по тази причина експертите съветват да се консумират, докато са все още млади и свежи.

Поднасяне на Вионие

Комбиниране на Вионие

Преди сервиране е добре виното от Вионие да се поохлади до температура от 8-10 градуса. След това то може да се поднесе в чаши за младо бяло вино, изработени от тънко гладко стъкло. Напитката се налива само до половината на чашата.

Можете да сервирате виното без добавка, но все пак е препоръчително да го съчетаете с подходящи храни, които биха спомогнали за разгръщане на неговия профил. Според опитните гастрономи френският гроздов еликсир се съчетава отлично с ароматни ястия, подправени с къри, индийско орехче, канела, джинджифил, шафран, черен пипер, бял пипер и уасаби.

Можете да се спрете както на блюда с птиче месо, така и на специалитети с риба и ракообразни. Сред апетитните добавки, които много биха подхождали на виното, са пиле с ябълки, къри пиле, рибени кюфтенца, риба с къри, пържени стриди, пържени калмари и вкусни миди. Суши със соев сос също е добро решение. Ястията със заешко месо също не са за подценяване. Хубаво е те също да са щедро овкусени и полети със сметанов сос.

Вината от Вионие могат да се поднесат и заедно със сирене. За предпочитане са козе сирене или синьо сирене. Те могат да са поднесени самостоятелно под формата на тънки резенчета или да бъдат поставени в свежи салати, където да бъдат допълнени от сурови листни зеленчуци като спанак, рукола и лапад.

Ако сте сред почитателите на десертите, със сигурност ще намерите с какво да комбинирате Вионие. Можете да се спрете на различни захаросани плодове, кремове, сладка, торти, палачинки, чийзкейкове, бонбони и пасти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес