Дом Периньон

Дом Периньон

Дом Периньон

Дом Периньон /Dom Pérignon/ представлява елитна марка шампанско, дело на престижната френска изба Moët & Chandon. Без съмнение Дом периньон е не само едно от най-популярните имена в света на пенливите вина, но едно и от най-скъпите питиета. Едва ли има ценител на алкохолните напитки, който да не се подаде на неговото очарование и класа.

Производство на Дом Периньон

Дом Периньон се прави от шардоне и пино ноар, като се избира грозде, произведено само в една година. Имайте предвид, че не всяка реколта се предлага на пазара. Причината е, че производителите наистина държат на качеството и ако реколтата не отговаря на изискванията, е възможно тя изобщо да не бъде декларирана.

Интересно е също така, че купажирането с други вина освен с шардоне и пино ноар не се позволява. Това, от своя страна, става причина Дом Периньон да се произвежда веднъж на няколко години. Случвало се е дори цели пет години технолозите да не декларират получена реколта, смятайки, че тя не отговаря на търсеното от производителя качество.

История на Дом Периньон

Дом Периньон

Това главозамайващо питие носи името на знаменития бенедиктски монах Пиер Периньон, получил титлата дом. Според легендата именно той се явява създател на шампанското, като това се е случило около седемнадесети век. Преданието гласи, че Дом Периньон съвсем случайно стигнал до етапа на втора ферментация.

Когато за първи път отпил от невероятното си творение, той възкликнал, че е вкусил звездите. Явно неговото откритие наистина е запомнящо се, щом и днес личността на монаха оживява чрез една от най-скъпите пенливи вина.

Самото шампанско Дом Периньон става популярно в световен мащаб през 1936 година, като реколтата, която прави силно впечатление по това време е от 1921 година. Според истинските ценители на напитката най-знаменитата реколта досега е от 1961 година.

Тя става още по-известна, след като бива избрана за сватбения тост на принца на Уелс- Чарлз и лейди Даяна. Реколтата от 61-ва година е предпочетена, тъй като това е рождената дата на принцесата на Уелс.

Характеристика на Дом Периньон

Дом Периньон

Цветът на напитката е златист. Дом периньон се отличава със сила и изявен характер, като всяка реколта може да ви плени със свое собствено очарование. Уханието на луксозното шампанско впечатлява с аромати на ананас, свежа ангелика, канела, кокос. В същото време се долавят и нотки на сухи цветя, тютюн и какао.

При отпиване небцето се наслаждава на усещане за изобилие. Налице са землисти, топли и пиперливи отенъци, напомнящи за присъствие на подправки. Междувременно се долавя плодова екзотичност, зрялост и нежно докосване на анасон. Не е изключено обаче едва доловимо в реколтата да присъства и йоден аромат. Тази марка шампанско понася добре отлежаването и профилът му се затвърждава много приятно с течение на времето.

Поднасяне на Дом Периньон

Присъствието на Дом Периньон на трапезата само по себе си е цяло събитие. Преди да се поднесе, това вино трябва да се охлади до 10-12 градуса. Разбира се, охлаждането зависи от възрастта на питието, така че за всеки случай трябва да се обърне внимание какво е посочено на етикета на конкретното шампанско. Добре е бутилката да се отвори точно преди поднасяне.

Дом Периньон се сервира в класическата чаша за шампанско. Формата на този съд е такава, че той да разкрие максимално свежестта и уханието на пенливите гроздови напитки. Тя е с право и стройно столче и е сравнително по-издължена и тясна от универсалната чаша за бяло вино например. Това обаче позволява на консуматора да се наслади изцяло на малките балончета.

Дом Периньон може да се консумира в самостоятелен вид, но може и да се съчетая с различни видове храна. Изборът на добавка към това луксозно вино зависи най-вече от предпочитанията на консуматорите.

Ягоди и Дом Периньон

Безспорен факт е обаче, че то много приятно се съчева с различни плодове, най-вече ягоди. Може да се спрете още на малини, грозде, ананас, пъпеш. Подходящи са всякакви плодови салати, независимо дали към тях е добавена сметана или не.

Шампанското може да се комбинира още и с ядки, като вкусът му може отлично да се хармонизира при съчетание с бадеми, лешници, кашу и шамфъстък и др. Подходящи са и всякакви десерти, включително чийзкейкове, кексове, торти, мусове, рула, бисквити, бонбони.

Шоколадовите сладкарски изделия също биха свършили чудесна работа в този случай. Опитайте да комбинирате шампанското с бисквитен сладкиш, торта Микадо, шоколадени резени или студена торта.

Ако не сте сред почитателите на сладките изкушения, но все пак държите да комбинирате шампанското с някаква храна, можете да се спрете и на някое гъбено произведение. Със сигурност ще останете очаровани, ако заедно с виното поднесете гъбено суфле, гъби с подправки или Макарони с гъби.

Сред вкусотиите, които бихте могли да съчетаете с Дом Периньон, са ястията от пилешко месо, както и специалитети от риба и морски дарове като омари, скариди, миди, калмари и др.

Ако сте сред любителите на млечните продукти, също ще има с какво да хармонизирате вкуса на емблематичния гроздов еликсир. Подберете сирена като пармезан, чедър, мюнстер, козе сирене или гауда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес

Свързани рецепти