Тамарило

Тамарило

Тамарило

В последните години екзотичните плодове добиват все по-голяма популярност в нашата страна, а стремежът към опитване на нови и непознати неща ни отвеждат към все по-далечни точки на света. Несъмнено един от най-екзотичните е тамарило.

Тамарило, познато още като доматено дърво, което може да се отглежда като саксийно или градинско дърво, расте изключително бързо. Тамарило принадлежи към семейство Картофови и произхожда от северните части на Южна Америка.

Точното място на произход не е напълно уточнено, но според редица специалисти родината на доматеното дърво може да е Боливия, Еквадор, Чили или Андите в Перу. Отглежда се широко в Бразилия, Колумбия и Аржентина.

Отглеждане на тамарило

Тамарило се засажда лесно чрез резници, а грижите за него не са толкова сложни, което го прави подходящо за отглеждане и от начинаещи градинари.

Дръвчето може да се израсне на открито или в голяма саксия, но не може да издържи на много ниски температури. Височината на тамарило достига до 4 метра, но се отглежда у дома може да се подрязва до 2 метра.

Не е претенциозно към торове и почви, но има нужда от добре оттичаща се среда, защото твърде голямата влага може да го убие за няколко часа.

Тамарило дърво

Тамарило се размножава чрез резници и семена, а прихващаемостта е много успешна. За да се ускори поникването на семената, те може да се измият и подсушат, след което да се сложат във фризер за 1 ден. Следва засаждане в саксии с почва и покълване след 5-6 дни.

Дръвчето тамарило много обича слънчевите и светли места, затова трябва да бъде разположено точно на такива. За наторяването може да се използва специална тор, но и тор за домати би свършила работа.

Тамарило расте изключително бързо – едва за една година то достига над 1 метър. Започва да плодотдава между 1.5 и 2 години от засаждането си, като може да бъде активно още поне 5-6 години. При правилни грижи е възможно да плододава дори 11-12 години.

Тамарило в кулинарията

Тамарило все още не е много разпространен плод в нашата страна, но постепенно печели сърцата на заклетите кулинари. Добре узрелият плод има ядлива мека сърцевина, нетипичен вкус и червен цвят. Въпреки че дървото се казва доматено, а приликата на плода с домата е изключително голяма, те нямат нищо общо.

Има една важна особеност по отношение на консумацията на тамарило – при подушването на дръвчето се усеща неприятна миризма, защото цялото дърво е токсично. Плодовете обаче са напълно годни за консумация, но само ако достигнали перфектна зрялост – когато са напълно червени.

Семенцата на недобре узрялото тамарило горчат и могат да причинят стомашни проблеми. Зелените плодове могат да действат и като слаба отрова, затова в кулинарията място намират само червените.

Тамарило не притежава характерния вкус за плод – може да е сладък и сочен, но се усещат леки пушено-солени нотки, които не винаги пасват на вкуса на всеки.

Много често тамарилото се използва в рецепти за салати, предястия и основни ястия и дори може да се счита за достоен заместник на авокадото. Тамарилото не е толкова мазно като авокадото, сърцевината му е много по-водниста. При разрязването на плода ще видите малки черни семки, но те са годни за консумация и не се отстраняват.

Тамарило може да се консумира и прясно, но е възможно да се подложи на термична обработка, добавя се не само в солени, но и в сладки рецепти. Ако искате да консумирате тамарилото директно, просто го разрежете на две и с помощта на малка лъжичка издълбайте сърцевината.

Плод Тамарило

Тя може да се подправи както със захар, така и със сол. Тамарилото може да се консумира и под формата на сокнапитка, която е традиционна за планинските страни на Южна Америка.

Тамарило спокойно може да се пече, подобно на другите зеленчуци. Печенето на фурна тамарило или на тиган без никаква мазнина е чудесна и лесна гарнитура към основното ястие.

Опитните кулинари най-често го добавят като гарнитура към риба, а най-смелите го използват като пълнеж за различни сладкиши. Не рискувайте да пържите тамарилото, защото има реална опасност цялата кухня да бъде изцапана. Най-добрият и същевременно здравословен начин си остава печенето.

Ползи от тамарило

Тамарило е много полезен плод, защото осигурява на организма големи количества фосфор, калций и витамин С. Плодът е богат на магнезий, калий, витамини от В-групата и антиоксиданти.

Консумацията на тамарило помага за заздравяването на костната и имунната система, пречиства тялото от натрупаните токсини, помага за еластичността на ставите. Все пак като всеки друг полезен плод, така и с тамарило не бива да се прекалява. Смята се, че дневната порция не бива да надхвърля повече от 150 г.

В 100 г тамарило има само 40 калории, малко мазнини и плодови захари, което го прави много подходящо за консумация от хора, които спазват диетични хранителни режими.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес