Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Японски сос тамари - ползи и кулинарни приложения

Японски сос тамари - ползи и кулинарни приложения

японски сос

Тамари е традиционен японски сос, който заема специално място в кухнята на Изтока и става все по-популярен и в западните кулинарни среди.

Известен със своя дълбок, богат вкус и естествен произход, тамари често се възприема като по-здравословна алтернатива на обикновения соев сос.

Какво е всъщност тамари?

Тамари води началото си от Япония и се счита за една от най-старите форми на соев сос. Произвежда се основно в районите около Нагоя и е страничен продукт от производството на мисо – традиционна японска ферментирала паста от соя. Така се ражда сосът тамари – богат на вкус, спонтанен дар от бавната ферментация.

За разлика от обикновения соев сос, който обикновено се приготвя от соя, пшеница, сол и вода, тамари почти не съдържа пшеница или е напълно безглутенов. Това го прави отличен избор за хора с глутенова непоносимост или целиакия.

Много хора го бъркат със соев сос, и не без основание – визуално са си почти еднакви. Но щом вкусите тамари, ще разберете, че става дума за нещо различно. Тамари е по-плътен, по-малко солен и с наситен умами вкус – този мистериозен „пети вкус“, който кара ястията да оживеят.

Ползи от тамари

- По-добър избор за тялото;

С течение на времето тамари си спечелва репутацията на по-здравословна алтернатива на обикновения соев сос. Защо? Защото често се прави без пшеница – идеален за хора, които избягват глутена. Дори и за тези без алергии, липсата на излишни съставки е приятна изненада – само соя, вода, сол и търпение.

- Богат на аминокиселини;

Но това не е всичко. Благодарение на ферментационния процес, тамари съдържа всички девет незаменими аминокиселини, което го прави добър източник на растителни протеини. Това е особено полезно за вегетарианци и вегани, които търсят растителни източници на протеин. А ферментацията, освен че прави вкуса толкова дълбок, носи със себе си полезни ензими за храносмилането.

Кулинарно приложение

Много хора свързват тамари само със суши или азиатска кухня. Но този сос има много повече лица. Ако го опитате в марината за печено пиле, ще усетите как месото добива карамелен вкус с лека соленост. Капнете малко в зеленчуков уок – ароматът ще се разнесе като в ресторант. А ако смесите тамари с мед, джинджифил и чесън – получавате глазура, която може да направи дори обикновеното тофу гурме преживяване.

1. Заместител на класическия соевия сос;

Тамари може да се използва навсякъде, където бихте използвали соев сос – като марината, в дресинги, за сотиране или потапяне. Вкусово е по-мек и по-малко солен, с плътна и леко сладникава нотка.

2. В маринати и глазури;

Тамари е отлична основа за маринати на тофу, месо, риба или зеленчуци. Смесен с мед, джинджифил и чесън, се получава чудесна глазура за печене или грил.

3. Като подправка за супи и бульони;

Няколко капки тамари могат да обогатят вкуса на азиатски супи като мисо супа, рамен или дори обикновени зеленчукови бульони.

4. За овкусяване на ориз и нудли;

След сваряване, оризът и нудлите могат да се овкусят с малко тамари, сусамово олио и зелен лук за бърза и вкусна гарнитура или основно ястие.

5. Във веган и вегетарианската кухня;

Тамари е любима съставка във веган рецептите – използва се за овкусяване на зърнени купи, тофу, зеленчукови уок ястия, дори в дресинги за салати и дипове като хумус или тахан сосове.

Вижте също кои са японските методи за готвене и разберете как да си направите класическата японска темпура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest