Захарна ябълка

Захарна ябълка
Снимка: balconygardenweb.com

Захарната ябълка /Annona squamosa/ принадлежи към семейство Annonaceae. Точното ѝ място на произход не е известно. Макар че преди се е смятало, че идва от Индия, днес се допуска, че може да е с централноамерикански произход. Сега култивирането на Захарна ябълка е най-често срещано в Бразилия и Индия, къде е една от най-важните плодни култури.

Захарна ябълка е нискорастящо дърво или голям храст, който достига 3-7 м височина. Има разпръсната или отворена корона, образувана от клони, които растат в неправилна форма.

Листата са прости, алтернативни, елиптични и дълги 5-11 см, с ширина 2-5 см. Те са тъмнозелени при върха и светлозелени от долната страна.

Захарните ябълкови цветове са ароматни. Имат зелен оттенък отвън и сметанов цвят отвътре. Притежават шест венчелистчета.

Плодовете са овални, с диаметър между 5 и 12 см, жълтеникави. Пулпата им е бяла или жълтеникава, с много семена. Те са сладки, ароматни.

Отглеждане на Захарна ябълка

Захарната ябълка може да се отглежда в саксия като някои цитурси, но изисква редовно подрязване.

Захарното ябълково дърво започва да произвежда плодове на възраст от 3-4 години и намалява след 12-15 години. Средно възрастно дърво произвежда между 100-180 плода годишно.

Плодове не узряват едновременно и времето на събиране може да варира. Индикация за узряването е промяната в цвета на семената, които преминават от светлокафяв до почти черен цвят при узрялата фаза. Плодовете от захарната ябълка са много деликатни и трябва да се берат много внимателно.

Състав на Захарна ябълка

Плодовете се консумират главно свежи, тъй като имат богат и сладък вкус. Те са много вкусни, питателни, богати на захар, протеини, желязо, калий и фосфор. Захарната ябълка е богат източник на витамин А, витамин В6 и витамин С.

Захарна ябълка

Захарна ябълка в кулинарията

Плодовете се използват в тестени сладкиши, сокове, сорбета, десерти, вино и сладолед.

Ползи от Захарка ябълка

Захарната ябълка е богата на витамин С, който помага за неутрализиране на свободните радикали в организма. Съдържанието на витамин А в плода прави кожата и косата ви здрави.

Магнезият, който се намира в ябълковото пюре, помага за предпазването на сърцето от сърдечно-съдови заболявания и отпускане на мускулите.

Захарната ябълка изравнява водния баланс в тялото. Облекчава симптомите на ревматизъм и артрит. Подобрява храносмилането и се бори ефикасно със запека.

Калият, който се съдържа в него, нормализира кръвното налягане и се бори срещу мускулната слабост.

Захарна ябълка при бременност

Захарната ябълка е богата на мед. Това е полезно за бременни жени, тъй като те се нуждаят от около 1000 микрограма мед всеки ден. Следователно консумирането на тези ябълки по време на бременност е от полза както за майката, така и за детето.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати