Червен пипер

Червен пипер

Червеният пипер е една от най-обичаните и използвани подправки в българската кухня. У нас почти няма ястие или традиционна манджа, в която да не се прибави червен пипер. Характерно за вкуса, който придава тази подправка е сладникавият отенък поради което е изключително подходяща за овкусяване на зеленчукови ястия, пилешко, свинско и телешко месо, а дори и риба. В последните години много нашумя и пушеният червен пипер, който придава уникален вкус на ястията.

За историята на подправката не се знаят големи подробности, но сладкият червен пипер е влязъл пръв в употреба. В Европа червеният пипер не идва от Ориента, а от коренно различната посока на Португалия. В страната на портокалите и хубавото вино червеният пипер идва през 16 век, когато португалските каравели донесли подправката от Мексико. Веднага вкусовите й качества били високо оценени, като червеният пипер бил изключително скъпа подправка, достигаща цената на черния пипер.

По-нататък историята на стритите червени чушки бележи апогей с навлизането си в Унгария. Това става някъде през 19 век, когато в страната толкова много се използва червен пипер в кулинарията, че тя започва да се счита за негова втора родина. Като основен елемент от унгарската кухня, без червен пипер не се приготвят ред известни тукашни ястия, сред които и унгарският гулаш.

Лютият червен пипер произлиза от семейство Capsicum, които са по-известни като лютиви чушлета. Ботаническото название на растението е Capsicum annuum. Лютивият червен пипер, наричан още кайенски пипер се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове, както и някои смеси за подправки.

Видове червен пипер

Червеният пипер се дели на два вида. Той бива сладък червен пипер и лют червен пипер. И двата вида представляват прах или дребни люспи, които са получени чрез смилане или счукване на сушени червени чушки или чушлета. Сладкият червен пипер се получава от сладки червени чушки и придава на ястията леко сладникав вкус.

Подправки

Избор и съхранение на червен пипер

Червеният пипер е една от най-често използваните подправки, поради което е много лесно откриваема - може да се намери в почти всеки един хранителен магазин. Купувайте пипер в много добре затворени пликчета. Съхранявайте го в сухи и тъмни помещения.

Готвене с червен пипер

В България широко разпространена е практиката да се прави запръжка на някое ястие от сгорещено олио и червен пипер. Така бобът, лещата, дори яйцата стават изключително апетитни.

Обикновено червеният пипер оцветява ястията в характерен оранжев до керемиден цвят. Доста често се използва за поръсване на различни продукти и салата. Тогава обаче ароматът му не се освобождава напълно и постигнатият ефект е повече естетичен, отколкото вкусов.

Ароматът на червен пипер се освобождава напълно при термична обработка. Тя обаче трябва да е внимателна, да бъде кратка и умерена, защото при висока температура захарите в подправката прегарят и вкусът му става горчив.

Пушеният червен пипер се добавя в почти същите ястия, в които се влага и обикновеният. Той придава много приятен опушен аромат на храните, може да се оприличи като аромат на барбекю. Много е подходящ за приготвяне на боб, като по този начин ще създаде усещането, че варивото е готвено на дървени въглища.

Пушеният червения пипер е подходящ за овкусяване на червени меса, както и на по-тежките меса, но все пак бъдете внимателни, защото прекалено големите количества от него ще създадат горчив вкус, който не е много приятен.

Ако ще овкусявате яхнии или друго подобно ястие с пушен пипер, хубаво е да го добавите в началото на готвенето. По този начин ароматът ще се разгърне по-добре. Класическият червен пипер трябва да се слага в края на термичната обработка, но това не важи за пушената версия.

Червен Пипер

В случай, че не сте използвали още пушения червен пипер, най-добре е да започнете с малко количество, за да можете да се нагодите към вкуса му, след което може да го увеличите малко.

Ползи от червения пипер

Ползите за човешкия организъм от червения пипер са не една или две. Лютият червен пипер е отличен източник на витамин А. Той също е добър източник на витамин В6, витамин С, витамин К, манган и диетични фибри. Лютият червен пипер засилва метаболитните процеси и ускорява прогонването на слузта.

Пиперът има свойството да осигурява допълнителна топлина в организма, да подобрява циркулацията на кръвта и улеснява достигането й до по-отдалечените зони на тялото, за които ефективното изчистване от слузта е също толкова важно.

Лютивият червен пипер има доказани ползи при предотвратяването на ракови образувания, при сърдечни пристъпи, както и при язви и други стомашно-чревни заболявания.

Особено добре се повлиява от лютия червен пипер пептична язва, която се причинява от бактерии. Повишаването на киселинната среда в стомаха е причина за влошаването на язвата. В този случай южноамериканската подправка се използва като лекарство. Лютият червен пипер спира развитието на язви, като убива бактериите, с което пък се стимулират клетките на лигавицата на стомаха да отделят защитни сокове. Именно тези сокове повлияват добре язвата.

Лютивият червен пипер оказва цялостно оздравително действие върху стомашно чревния тракт. Не само язви на стомаха, но и такива на дванадесетопръстника се лекуват с Capsicum. Подправката е мощно болкоуспокояващо и дори може да способства за възстановяване на тъканите на стомаха и придвижването на кръвта с по-бързо темпо към района на тъканите. Червеният пипер способства по-бързото усвояването на храните, които се консумират с него.

Тъй като червеният пипер е много богат на фибри и полезни минерали, той е подходяща подправка при всякакви диети за отслабване.

По време на настинка и грип тялото има повишена нужда от витамин С, а червеният пипер е отличен начин да се набави ценният антиоксидант. Полезен и при боледуване, защото има добри апетитовъзбуждащи свойства. Загубата на апетит е основен проблем при боледуването, тъй като организмът има нужда от набавяне на важни хранителни вещества, благодарение на които се справя по-бързо с проблема.

Високото съдържание на каротеноиди в червения пипер като витамин А и зеаксантин обуславя полезното действие на подправката по отношение на очното здраве. Известно е, че витамин А предпазва от макулна слепота и макулна дегенерация, а зеаксантинът от своя страна намалява риска от инфекции на очите, но също така предпазва от различни инфекциозни заболявания и някои дихателни проблеми.

Смята се, че червения пипер може да подобри качеството на съня. Това се дължи на съдържащия се в него витамин В6, който стимулира производството на хормона мелатонин, отговорен за поддържането на здравословен цикъл на сън.

Друга здравословна полза, която се приписва на червения пипер, е намаляването на повърхностните разширени вени.

Червеният пипер помага и с пренасянето на повече кислород към фоликулите на косата, както по този начин стимулира нейния растеж и същевременно я укрепва, предпазвайки от косопада.

Сладкият червен пипер подобрява и храносмилането, повишавайки отделянето на слюнка и стомашни киселини, които от своя страна пък разграждат по-бързо храната и помагат за по-бързото предоставяне на хранителни вещества, необходими за енергията на организма.

Много са ползите от редовната консумация на червен пипер, така че не пропускайте да овкусявате ястията си с него. Заложете на качествен продукт, за да се възползвате максимално от кулинарните и здравословните му ползи.

Вреди от червен пипер

Сам по себе си червеният пипер не носи вреди за здравето, но пикантната му форма може да бъде опасна за някои хора. Лютият червен пипер може да доведе до стомашни раздразнения и болки при по-чувствителните хора. Той е опасен и при състояния като гастрит, стомашна язва, кърмене, бременност, сърдечни и бъбречни проблеми, хемороиди, панкреатит, холецистит, както и индивидуална непоносимост.

Прекомерната консумация на пикантни храни може да доведе до язва и гастрит, така че бъдете внимателни с употребата на лютия червен пипер.

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати