Коноп

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24729k
Коноп

Конопът (Cannabis), известен у нас още като матренка, чернойка, канап, е едно от най-древните познати растения на земята, както и едно от най-ранните култивирани растения от човек. Макар и с безброй доказани приложения в почти всички свери на индустриалното производство, конопът днес се отглежда предимно с цел добиване на влакна, които са изключително здрави и издръжливи на влага.

Растението коноп спада към отдел покритосеменни. То е едногодишно с високата скорост на растеж и мазнините в семената. Канабисът е диплоидно растение, което, най-общо, означава, че има мъжки и женски растения. Мъжките цветове са събрани в метлици разположени в пазвите на горните листа, докато женските са по два в пазвите на прицветници, формиращи класоподобни съцветия. Канабисът цъфти юли - август.

Конопът е много приспособимо растение, като расте в изобилие и на всичкото отгоре то ревитализира почвата – насища земята с кислород и в крайна сметка я прави по-плодородна. Има данни, че растенията, засадени на ниви, на които предходната година се е гледал коноп, се развиват значително по-добре.

Има много сортове коноп, някои от които се отглеждат с цел добив на марихуана. Самата дума марихуана идва от мексиканския жаргон за коноп. По смисъла на българското законодателство (както и на почти всички останали) отглеждането на коноп с цел добив на канабиноиди е престъпление е се наказва по силата на закона.

По традиция сортове коноп с висока психоактивност се отглеждали в екваториалните държави като Ямайка, Мексико, Колумбия и като цяло в Централна Америка, Африка и Югоизточна Азия.

Различните сортове коноп се различават по размери, форма на цялото растение, форма на листата, период на зреене, количества добив и т.н. Така например тези от сорта Cannabis Indica са по-ниски и широки, разклонени и с по-големи листа, зреещи по-рано и даващи висок добив, докато Cannabis Sativa са с точно противоположните характеристики и са подобни на влакнодобивните сортове.

Най-общото разграничение обаче е спрямо количеството на съдържащите се в тях канабиноиди. Тяхното количество варира според сорта и условията на отглеждане. По отношение на канабиноидите отделните сортове могат да се разделят на 5 основни типа по критерии на количественото съотношение на THC или CBD – двата основни канабиноиди.

У нас може да се срещне диворастящ/саморасъл коноп. Има воден коноп (Eupatorium cannabinum), известен като дъбравник. Височината на стъблата му достигат 50-150 см и има подобни на канабиса листа. Притежава изразени лечебни свойства, които са били известни още на индианците.

История на конопа

Марихуана

Както споменахме, конопът е едно от първите растения, които човек култивира. Това се е случило в периода на Неолита в земите на днешна Азия по всяка вероятност, което автоматично го поставя сред най-старите растителни култури на нашата планета. С развитието на човечеството и миграционните процеси конопът също мигрира и се разпространява.

Най-усилено това се случва след 15 век - с военните кампании се е разпространил на всички континенти. Нашите предци много добре са познавали всички ползи и варианти за употреба на канабиса. Конопът се е използвал масово за направата на облекло и здрави въжета. Било е ясно, че там, където се е отглеждал канабис, почти не е имало подземни вредители като сляпо куче, попово прасе и други.

Състав на конопа

Счита се, че коноп е растението, което може да избави земята от екологична катастрофа, защото от него може да се произвежда екологично равностойно на дизеловото гориво, по-евтина и качествена хартия и т.н. В семената на конопа се съдържат 30 - 38% тлъсто масло. Те се състоят главно от глицеридите на ненаситените киселини (линолова, линоленова и маслена).

В състава на конопа се откриват още белтъчини, аминокиселини, алкохолът квебрахит, фенолни съединения (канабинол, канабидиол), алкалоида тригонелин (C7H702N). Включва витамин К, лецитин, холестерин, захари, холин, фитинова киселина, както и много етерични масла, горчиви и танинови вещества, сапонини, еупаторин и др. Канабисът съдържат веществото Tetra Hidro Cannabinol, което е халюциноген и заради което канабисът спада към слабите наркотични вещества, забранени в повечето страни.

Употреба и приложения на конопа

Коноп изсушен

Някъде около началото на миналия век конопът е бил наричан Растение за милиарди долари. Чудите се защо? Защото неговото приложение в различни сфери на живота е толкова голямо, че чак не изглежда реално. В изданието Popular Mechanics от февруари 1938 г се казва: За първи път техническо растение има бизнес потенциала да надмине милиард долара.

Фактите говорят сами за себе си:

1. От конопените влакна се произвежда най-висококачествената и евтина хартия, по много по-обикновена и евтина технология в сравнение с хартията от дървесина. Ако хартията започне да се произвежда от конопени влакна, това означава край на изсичането на горите;

2. Най–екологично чистото дизелово гориво е именно конопеното олио. Това се дължи на високото съдържание на целулоза и освен подходящо за изработване на хартия, олиото от коноп е идеално за производството на етанол. Етанолът, от своя страна, е най-чистата горивна течност, която е биологично чиста алтернатива на бензина. Първият автомобил на Форд е почти изцяло произведен на база коноп – двигател, гориво, купе. Самият Хенри Форд е отглеждал ниви с коноп, на базата на които е затварял целия екологичен цикъл на производство;

3. От конопено масло могат да се произвеждат пластмаси, които за разлика от петролните такива са напълно екологично чисти и не замърсяват природата. Самото конопено олио се разпадат в природата и се превръщат в хумус;

4. Покрай противоречивите мнения за парабените, които се влагат в козметичната индустрия и за които има данни, че правят човешката кожа зависима към кремове, лосиони и т.н., е редно да отбележим, че конопеното масло е напълно безвредна и дори полезна суровина за козметичната промишленост;

5. Конопът може да намери огромно и полезно приложение във фармацевтичната индустрия. Има данни, че веществата в него спомагат за преборването на рака. Някога Американската Медицинска Асоциация е подкрепяла лекарствата с участието на канабис горещо;

6. Конопеното влакно е най-здравото техническо влакно в текстилната промишленост. В продължение на много векове дрехи и дори корабни въжета са се произвеждали от конопени влакна;

Тези и още безброй доказани приложения на конопа ни помагат да стигнем до извода, че конопът на практика е спасението на земята от екологична катастрофа. От неговите влакна могат да се правят мебели, различни строителни плочи и какво ли още не.

Преди 20 век в Америка е имало строго законодателство, което регламентира отглеждането на коноп. Нещо повече, законът предвиждал солени глоби за тези, които не отглеждат коноп. Защото това полезно, ефективно и напълно екологично чисто растение може да задвижи голям брой индустриални сектори, които да носят чиста, бърза печалба.

Това обаче някъде през 20-те 30-те години на миналия век изглеждало направо страшно за петролните магнати, които съвсем целенасочено и постепенно започнали масирана кампания, костваща огромни суми пари. Пропагандата срещу вредното растение се разпростирала в киното, изданията, книгите, в речите на различни известни личности и т.н. И постепенно у хората бил наслагван и внушен страх от този „страшен бич” за човечеството, който причинява болести, разпад, разруха и какво ли още не.

И до ден днешен лошата слава на конопа си остава и не намира реабилитация макар, че от коноп днес продължават да се произвеждат здрави влакна, изолации, кюспе и т.н. Заради канабиноидите конопът е сочен за слаб наркотик, но няма данни за починал от рак човек в резултат на пушенето на марихуана. Докато всяка година тютюнопушенето отнема милиони човешки животи.

Ползи от конопа

Конопено Семе

Канабисът спада към слабите наркотични вещества. Има страни, в които употребата му е позволена, и такива, в които се лекарите предписват т.нар. медицинска марихуана. Доказано е, че конопените листа имат противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Това се дължи на слузестите вещества, канабиола и др.

Конопът е тачен дори от българската народна медицина, която препоръчва конопеното семе да се използва при кашлица, трудно уриниране, гнойни течения и катари на отделителната система, водянка, възпаление на простатата, задух. Полезните вещества в канабиса се прилагат при възпаление на пикочо-половата система. Връхните части на конопа се използват като успокоително и сънотворно средство.

Отварата от семената на конопа действа добре върху дихателните пътища. Тя може да се прилага против ангина, хрема, кашлица, при възпаление на пикочния мехур, при спиране на пикочта и дори против запек. За целта сварете 15 г конопено семе в 250 мл вода за 10-15 мин.

Водният коноп под формата на чай помага като срещу грип, чернодробни и бъбречни болки и възпаления. Тази отвара е ефикасна при запек, болки в гърлото и сърцето. Водният коноп има подобно на антибиотик действие и още американците в Северна Америка добре са познавали неговите ползи. Тачено е като лек на черния дроб.

И днес медицината не отрича ползите от конопа, но не използва на 100% потенциала на растението за производство на лекарствени препарати. От обезмаслените семена на конопа се получава веществото феитин, което се прилага като кръвотворен стимулант. Той има способността да повишава растежа на костната тъкан и подобрява функцията на нервната система. Прилага се при неврози, неврастения, хистерия, хипотония, анемия, импотентност и др.

Трябва да отбележим също, че конопеното масло може да служи като полезна храна, даваща на тялото ни много белтъчини и Омега-3 мастни киселини. Изключително полезно е и за грижа за външния вид – за кожата и косата.

Външно приложение

Може да сварите и счукате конопено семе, от което да правите лапи. Те са изключително полезни при натъртвания, циреи, отоци, възпаление на гърдите на кърмачките, болки в гърлото.

Вътрешно приложение

Кипнете 1 лъжичка семена от коноп в 500 мл вряла вода и запарете за 1 час. Приемайте от отварата по 100 мл преди ядене, 4 пъти на ден.

Вреди от конопа

При предозиране водният коноп може да предизвика повръщане. Марихуаната, която най-общо представлява изсушените и в някои случаи обработени женски съцветия на някои видове коноп, има свойството да предизвиква леки халюцинации, които се харесват на безмерен брой хора по света. Няма данни пушенето на марихуана да вреди на черния дроб или пък бъбреците. Канабиноидите се отделят от организма чрез урината. При високи дози марихуана могат да се наблюдава по-силни халюцинации, които по-често са слухови, отколкото зрителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.4
54
410
37
27
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
оле оле
оле оле
15.01.2014 09:09
И аз бих искал да има поне автор на статията защото така нищо не значи всеки може да напише каквито си глупости иска .
2
0
Що за глупости
Що за глупости
15.07.2013 10:12
'олиото от коноп е идеално за производството на етанол' кой идиот може да напише това? Напушен?
2
7
ffsd
ffsd
10.12.2012 08:56
Интересна и полезна статия.
10
1
Лъч
Лъч
28.08.2012 18:45
Хм, интересно... защо сайта не позволява даването на връзки към други места?
2
1
Лъч
Лъч
28.08.2012 18:44
Добре събрана статия - харесва ми обощената информация. В добавка не е ли добре да се посочат и източниците, от които е ползвана информацията?

Част от тях са: иМисля, че е хубаво изворите на неизкривена информация да се подкрепят взаимно, нали така?
2
1
Тодор Георгиев
Тодор Георгиев
19.08.2012 15:45
Да,но в България вси4ко вредно е разрешено а полезното е забранено!
9
0
зюмбул
зюмбул
31.10.2014 13:48
Да го легализират много болни имат нужда от конопа
6
0